Hot News
Militanți clandestini antinaziști, despre atacurile asupra locurilor de dislocare a mercenarilor din Ismail (VIDEO)
03/08
Însărcinatul cu afaceri interimar al României, convocat la MAE rus
04/08

Veteran ”Alfa”, despre atuurile ideologice pentru recrutarea de agenți în Marea Britanie

Foto: Global Look Press/ Vzgliad

Serviciile secrete rusești trebuie să atragă pentru colaborare cetățeni britanici. Pe lângă aspectul financiar, o astfel de cooperare poate avea și o bază ideologică, a declarat veteranul Grupului spețnaz ”Alfa”, Alexei Filatov, pentru ziarul Vzgliad. Anterior, ministerul rus de Externe a promis un răspuns simetric la îndemnul agenției britanice de informații MI6 de a spiona împotriva Rusiei.

„Firește că, la rândul nostru trebuie să lansăm un apel adresat cetățenilor britanici de a colabora cu serviciile de informații rusești. Succesul în acest caz va depinde de amploarea PR-istică a propunerii Moscovei. Important este ca noi să reușim să transmitem potențialilor candidați că nu vor mai avea nevoie de nimic și că transmiterea de informații se prelucrează tehnic și nu reprezintă un pericol nici pentru informatori, nici pentru serviciile noastre secrete”, a explicat Filatov, președintele Sindicatului ofițerilor din Grupul ”Alfa”.

„În afară bazei financiare, pot exista și alte motive pentru o astfel de cooperare. De exemplu, în Marea Britanie și în alte țări europene există un număr destul de mare de persoane de orientare conservatoare care aprobă faptul că Rusia se află în avangarda apărării valorilor tradiționale. Aceștia împărtășesc prioritățile noastre civilizaționale. Ei sunt, de asemenea, potențialii noștri agenți. În acest caz, trebuie folosită și componenta religioasă”, a adăugat analistul.

„Odată cu dezvoltarea internetului, acum este mult mai ușor să recrutezi decât în secolul trecut, când ofițerii de informații trebuiau să se convingă prin contact fizic de dorința unui potențial agent de a participa la acțiunile operative ale serviciilor secrete. Nu trebuie în nici un caz subestimată o astfel de muncă. În opinia mea, chiar și purtătorii de informații strict secrete nu respectă întotdeauna măsurile de precauție, undeva îi ia gura pe dinante, omit ceva de vedere. Iar recrutarea de oameni din anturajul lor apropiat este foarte posibilă”, a subliniat el.

„Dezavantajul acestei abordări este că o colaborare va fi oferită și de persoane cu un psihic labil, cu toate dificultățile care decurg de aici. Ei pot fi inclusiv agenți dubli. Și pot fi folosiți pentru a plasa dezinformarea de care avem nevoie în comunitățile politice și de informații britanice”, a subliniat interlocutorul.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, nu a exclus un răspuns în oglindă al Moscovei la îndemnul șefului serviciului britanic de informații MI6, Richard Moore, către cetățeni ruși de a dezerta și de a lucra cu ofițeri britanici de informații pentru a „pune capăt vărsării de sânge” în Ucraina.

„Ideea este interesantă. Poate că aceleași îndemnuri ar trebui făcute către supușii britanici și cetățenii altor țări din „axa răului” a NATO, propunându-le, așa cum a spus Moore, să coopereze cu serviciile secrete rusești”, a declarat Zaharova, citată de TASS.

„Cred că este o idee excelentă să le oferim supușilor britanici, din care mulți se află într-o situație deloc onorabilă, să colaboreze cu serviciile secrete rusești. De ce nu, care e problema? La urma urmei, din punctul de vedere al Londrei, asta este o normă. Nu văd de ce ar trebui să ne refuzăm așa ceva, așa că așteptați-vă”, a promis ea. Diplomatul a mai atras atenția asupra faptului că „linia antirusească a Londrei este evidentă de mult”.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Șeful serviciului britanic de informații, Richard Moore, s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută și să constate că mai mulți cetățeni britanici ar fi dispuși să colaboreze cu serviciile de informții rusești, decât cetățenii ruși cu serviciile MI6. Și nu neapărat din motive financiare vor face acest lucru. De ce ar dezerta cetățenii ruși în Marea Britanie? Occidentul este cu un picior în groapă, Rusia înflorește. Răspunsul doamnei Maria Zaharova este, ca întotdeauna, foarte bun. Chiar așa, este o idee excelentă să le propună britanicilor să colaboreze cu serviciile secrete rusești. Și nu numai lor, ci și celor din țările NATO. Cred că serviciile secrete rusești s-ar trezi cu prea mulți doritori de a colabora.

    • Alexandra spune:

      Rusi de zeci de ani au avut spioni în structurile britanice (în cele mai înalte funcții), pescuindu-i de pe bancile celor mai faimoase universități din UK. În urma multor conversații cu cetățeni britanici am fost foarte surprinsă sa văd ca încep sa aprecieze valorile tradiționale și sa vadă situația reala a tarii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875054