Hot News
Ambasadorul Chinei în Rusia: NATO ar putea declanșa un război rece
04/08
Pentru avioanele de luptă Su-57 au fost dezvoltate rachetele RVV-MD2, mai bune decât ale SUA
05/08

Kremlinul a publicat Declarația comună a președintelui Putin și a liderilor misiunii africane pentru Ucraina

Iulie 2023. Summitul ”Rusia-Africa” de la Sankt Petersburg. Dineul de lucru al președintelui rus, Vladimir Putin, împreuna cu grupul de lideri africani, dedicat problematicii ucrainene/ Foto: RIA Novosti

Declarația comună a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și a celor șapte lideri ai țărilor africane participante la misiunea de pace pentru Ucraina a fost publicată pe site-ul Kremlinului. Joi seara, documentul convenit a fost publicat de autoritățile Republicii Africa de Sud, relatează agenția TASS.

În Declarație comună, liderii au subliniat progresul înregistrat în legătură cu propunerile dezbătute la prima lor întâlnire, din 17 iunie, și referitoare la chestiuni de natură umanitară, „în special cele privind drepturile copiilor în zonele de ostilități armate și schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina, convenind că eforturile umanitare vor da rezultate în continuare”.

„Liderii au îndemnat la acțiuni concrete de eliminare a obstacolelor din calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești, ceea ce ar permite reluarea punerii totale în practică” a acordului cerealier, se arată în document. De asemenea, ei au cerut ONU „să ia măsurile necesare pentru a elibera cele 200.000 de tone de îngrășăminte rusești blocate în porturile maritime ale Uniunii Europene în vederea livrării lor imediate și gratuite în țările africane”.

„Liderii au convenit să continue dialogul privind Inițiativa de pace africană pentru a deschide calea spre pace”, se arată în Declarație.

Putin s-a întâlnit cu participanții la misiunea de pace africană la sfârșitul lunii iulie, în marja summitului ”Rusia-Africa”, de la Sankt Petersburg. La reuniune au participat liderii Egiptului, Republicii Congo, Senegalului, Ugandei, Africii de Sud, președintele Insulelor Comore, în calitatea acestuia de președinte al Uniunii Africane, și ministrul de Externe din Zambia.

A fost a doua rundă de negocieri din această vară. Prima s-a desfășurat pe 17 iunie, la Palatul Konstantinovski din Sankt Petersburg. Atunci, Putin a evidențiat în mod deosebit faptul că Moscova nu a refuzat niciodată să negocieze cu Kievul și că autoritățile ucrainene au fost cele care au aruncat la „coșul de gunoi al istoriei” proiectul de tratat parafat la Istanbul, în martie 2022. Așa cum a anunțat, ulterior, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, la sfârșitul negocierilor, partea rusă a pregătit propriul său proiect de Declarație, înmânat delegației sud-africane înainte ca aceasta să părăsească Sankt Petersburgul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093