Hot News
Politico: SUA aruncă responsabilitatea pentru eșecul ofensivei ucrainene pe umerii Kievului
24/08
SUA și-au intensificat puternic achizițiile de combustibil nuclear din Rusia
25/08

BRICS a anunțat extinderea organizației

Foto: Twitter

Ramaphosa: Șase noi țări se vor alătura BRICS pe 1 ianuarie 2024

Şefii ţărilor BRICS au adoptat, la sfârșitul celui de-al XV-lea summit al organizației, Declaraţia de la Johannesburg, a anunțat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa. La încheierea reuniunii la nivel înalt, membrii BRICS au convenit lista țărilor care vor fi invitate în club. Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite vor deveni membri cu drepturi depline ai BRICS începând cu 1 ianuarie 2024.

„Am decis să invităm Argentina, Egiptul, Etiopia, Iranul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să devină membri cu drepturi depline ai BRICS”, a spus domnul Ramaphosa în discursul său la summit. Președintele rus Vladimir Putin a felicitat organizația pentru extinderea acesteia, deși a remarcat că nu a fost ușor să se convină asupra declarației finale. În discursul său, el a declarat că „vom continua munca pe care am început-o – vom extinde influența BRICS în lume”.

După extindere, BRICS va depăși de două ori G7 ca suprafață și de patru ori ca populație. În plus, organizația va reprezenta 45% din rezervele mondiale de petrol. În același timp, în ciuda admiterii de noi membri, este probabil ca organizația să-și păstreze numele, a precizat reprezentantul Africii de Sud în asociație, Anil Suklal.

Cu o zi înainte, ministrul sud-african de externe Naledi Pandor a declarat că la summit a fost adoptat un document care descrie parametrii de extindere a comunității. Faptul că Argentina, Iran, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite vor deveni noii membri ai clubului a anunțat portalul UOL, cu referire la proiectul documentului final al summit-ului.

În total, 23 de state au solicitat aderarea la organizație. Anterior, Bloomberg a scris că India și Brazilia s-au opus extinderii organizației. Cu toate acestea, la summit, inițiativa de extindere a BRICS a fost susținută public de prim-ministrul indian Narendra Modi.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Ura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875046