Hot News
Biserica Ortodoxă Rusă va analiza problema canonizării comandantului Aleksandr Suvorov
25/08
Declarația președintelui rus, Vladimir Putin, la reuniunea BRICS Plus. Text integral
25/08

Putin l-a numit pe Prigojin un om talentat, cu o soartă dificilă

Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept o tragedie accidentul aviatic al fondatorului Companiei militare private ”Wagner” (CMP ”Wagner”), Evgheni Prigojin, în regiunea Tver, relatează RBC.

„În ceea ce privește acest accident de aviație, în primul rând vreau să exprim sincerele mele condoleanțe familiilor tuturor victimelor”, a spus șeful statului rus la o întâlnire cu șeful interimar al Republicii Donețk, Denis Pușilin (în imagine).

Datele preliminare arată că la bordul avionul prăbușit se aflau reprezentanți ai CMP ”Wagner”, a menționat Putin. „Aș dori să subliniez că este vorba despre oameni care au contribuit semnificativ la cauza noastră comună a luptei împotriva regimului neonazist din Ucraina. Ne amintim asta, știm și nu vom uita”, a spus șeful statului.

„Îl cunoșteam pe Prigojin de foarte mult timp, de la începutul anilor nouăzeci. A fost un om cu o soartă grea și a făcut greșeli grave în viață, a obținut rezultatele de care avea nevoie – atât pentru sine, cât și pentru, când l-am rugat, pentru cauza comună, precum cele din ultimele luni. Era o persoană talentată, un om de afaceri talentat”, a adăugat Putin.

Prigojin a lucrat nu numai în Rusia, ci și în străinătate, în special în Africa, a spus președintele. Omul de afaceri s-a ocupat acolo de petrol, gaze, metale prețioase.

Putin a spus că, potrivit informațiilor sale, în ziua accidentului, Prigojin se întorsese din Africa și avusese întâlniri cu oficiali din Rusia.

„Dar ceea ce este absolut precis – șeful Comitetului de Investigație [Aleksandr Bastrîkin] mi-a spus acest lucru în această dimineață – s-a început deja o anchetă preliminară a acestui incident, ea va fi efectuată în întregime și până la final, nu încape nico îndoială”, a informat șeful statului.

Acum se efectuează expertize tehnice, care vor dura ceva timp, a adăugat Putin.

Avionul de afaceri Embraer-135 (EBM-135BJ) s-a prăbușit în Regiunea Tver în seara zilei de 23 august. La bord se aflau zece persoane, inclusiv Prigojin și comandantul CMP ”Wagner”, Dmitri Utkin (indicativ de apel ”Wagner”), a relatat agenția Rosaviația. Toți pasagerii și membrii echipajului au murit, a anunțat Ministerul Situațiilor de Urgență.

Corpurile neinsuflețite au fost găsite la locul accidentului și trimise spre examinare. Nu pot fi identificate vizual, a scris Fontanka, se va efectua un examen genetic.

În cauza prăbușirii avionului, Comitetul de Investigație a deschis dosar penal în temeiul art. 263 din Codul penal (încălcarea regulilor de siguranță a circulației și de exploatare a transportului aerian). Ancheta are în vedere diverse versiuni, inclusiv cea privind „influența externă”, a spus o sursă RBC.

În trecut, au mai existat cazuri când Prigojin a fost declarat mort. Astfel, au existat informații că se afla în avionul An-72 care s-a prăbușit în Congo în 2019, dar ulterior acest lucru nu a fost confirmat.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Câte speculații se mai fac pe această temă! Interesant este că preocuparea cea mai mare în aflarea cauzei prăbușirii avionului este a oficialilor din Pentagon. De parcă avionul s-a prăbușit în America, iar Prigojin era cetățean american. N-ar fi mai bine ca să-și vadă ei de problemele din țara lor, că sunt destule? Această problemă este a Rusiei și a poporului rus, pe nimeni n-ar trebui să privească treburile ei interne. Încep să dea vina pe președintele Putin și pe Rusia. Așa au făcut și în cazul gazoductelor Nord Stream, a hidrocentralei Kahovka, a podului de la Kerci, a uciderii Dariei Dughina, și a altor acte teroriste. Între timp s-a dovedit cine au fost făptașii. De ce n-am spune că și în cazul acesta este vorba de mâna CIA, în cârdășie cu Ucraina? Putin nu avea nici un interes să scape de Prigojin, pentru că era util în misiuni mai delicate. Dar pentru SUA și Ucraina reprezenta un pericol, era ca un ghimpe ce le stătea în călcâi. Prezența celor de la Wagner în Niger, în Belarus (la granița cu Polonia), poate și în alte locuri ,,fierbinți” era incomodă pentru americani și ucraineni. Iar detaliul pe care l-au spus americanii în legătură cu o sticlă de vin aflată în avion și în care era amplasată o bombă, îi cam dă de gol. Doar cine știa dinainte de așa ceva putea să spună acum acest detaliu. Dar dacă Prigojin a ,,murit” ca în Congo, în 2019, unii ar trebui să-și facă griji pentru asta (mă refer la SUA, Occident, Ucraina). Sunt doar niște păreri personale. Cred că cel mai corect ar fi ca să lăsăm autoritățile din Rusia să facă cercetările necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042