Hot News
Polonezi, americani, britanici: Ministerul Apărării a indicat numărul mercenarilor care luptă de partea armatei Ucrainei
19/10
TOS-2, sora sistemului de rachete termobarice ”Solnțepek” (VIDEO)
19/10

Ungaria a promis că va răspunde la introducerea de către Bulgaria a unei taxe pe tranzitul gazelor rusești

Foto: news.myseldon.com

Ungaria a promis că va răspunde la decizia Bulgariei de a introduce o taxă pe tranzitul gazelor rusești. Șeful diplomației de la Budapesta a declarat că Ungaria va lucra la un răspuns împreună cu Serbia, care primește, la rândul ei, gaz rusesc prin conducta care traversează Bulgaria. Ministrul nu a precizat care ar putea fi aceste măsuri, relatează Forbes.ru.

Ungaria a promis să răspundă la taxa impusă de Bulgaria pe tranzitul de gaze rusești, a declarat ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, potrivit agenției Bloomberg.

Introducerea taxei este un „pas ostil” despre care Bulgaria nu a avertizat în prealabil, a spus Szijjarto. El a menționat că Ungaria va lucra la pașii de răspuns cu Serbia, care primește și ea gaz rusesc prin aceeași conductă. Potrivit lui Szijjártó, la întâlnirea de la Beijing, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis că Gazprom va asigura aprovizionarea cu gaze în condițiile specificate în contract. Orban este primul dintre liderii țărilor UE care s-a întâlnit cu Putin după ce Curtea Penală Internațională de la Haga a autorizat arestarea acestuia, menționează Bloomberg. Rusia nu recunoaște jurisdicția CPI și consideră deciziile instanței „lovite de nulitate”, a comentat, anterior, secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov.

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a declarat, la rândul său, că introducerea taxei nu a fost îndreptată împotriva Ungariei sau Serbiei, ci împotriva Rusiei. „Noi contăm nu pe o creștere a prețurilor în Serbia și Ungaria, ci pe o scădere a profiturilor Gazprom”, a spus el.

Denkov a menționat că decizia Sofiei de a introduce o taxă pe tranzitul gazelor rusești nu trebuie să determine ”o atitudine specială”. „Taxa introdusă de noi creează oportunitatea unei concurențe reale între GNL-ul primit din diferite surse și gazele provenite din Rusia”, a spus premierul bulgar.

Bulgaria a introdus vinerea trecută taxa pe tranzitarea gazelor rusești pe teritoriul său, care ar urma să se ridice la 20 de leva (10,8 dolari) pe 1 MWh. Din această cauză, prețul gazului rusesc va crește, practic, cu 20% față de prețul gazului tranzacționat la hub-ul regional din Amsterdam, notează agenția americană de presă.

Bulgaria nu importă gaze rusești, dar teritoriul ei este traversat de prelungirea gazoductuui Turkish Stream, prin care gazul este livrat în Ungaria, Serbia și în alte țări din sudul Europei.

În aprilie anul trecut, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către compania bulgară Bulgargaz și grupul polonez PGNiG. Gigantul rus a explicat că acest lucru s-a întâmplat deoarece Gazprom Export nu a primit plățile în ruble pentru livrările de gaze. Ministerul bulgar al Energiei a anunțat, atunci, că țara „și-a îndeplinit pe deplin obligațiile și a efectuat toate plățile cerute conform acordului, în timp util, strict și în conformitate cu clauzele sale”. Același minister a mai declarat că procedura de plată propusă de Rusia pentru livrările de gaz (conform decretului lui Vladimir Putin, plățile pentru gaze trebuie făcute în ruble) „nu corespunde contractului valabil până la sfârșitul acestui an și creează riscuri semnificative pentru Bulgaria”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Și tu, Bulgaria? Vai, cum te mai mănâncă în dos…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093