Hot News
Corneliu Vlad: În conflictul din Ucraina, Vestul se retrage, dar tensiunile ruso-occidentale rămân virulente
01/12
Lavrov a prezis Moldovei soarta următoarei victime a războiului hibrid al Occidentului
01/12

Putin, despre Kissinger: Un diplomat extraordinar și o personalitate înțeleaptă

Vladimir Putin și Henry Kissinger/ Foto de arhivă/ mt.alldaily.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin i-a transmis condoleanțe lui Nancy Kissinger, văduva fostului secretar de stat american Henry Kissinger, al cărui deces a fost anunțat pe 30 noiembrie. Telegrama a fost publicată pe site-ul Kremlinului, scrie Fontanka.ru.

„A plecat dintre noi un diplomat extraordinar, un om de stat înțelept și vizionar, care decenii la rând s-a bucurat de o autoritate binemeritată în întreaga lume”, se spune în scrisoare.

Putin a subliniat că de numele lui Kissinger este indisolubil legată linia pragmatică a politicii externe, care a permis, la vremea respectivă, să se obțină detensionarea stării de încordare internațională și ajungerea la înțelegeri între SUA și URSS în privința securității globale.

Liderul rus a spus că a stat de multe ori de vorbă, personal, cu fostul secretar de stat și păstrează cea mai lumininoasă amintire despre el. Putin a urat familiei Kissinger rezistență sufletească în fața unei asemenea pierderi grele.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus, la rândul său, că Henry Kissinger și-a slujit mulți ani țara cu credință, a fost un pragmatic care a ținut cont de realități și nu a urmat pur și simplu canoanele politicii externe a Washingtonului. „Acum în administrația americană și în lumea occidentală nu mai există nici urmă de astfel de oameni. Odihnește-te în pace”, a adăugat el.

Diplomat american, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Henry Kissinger a murit pe 29 noiembrie, la vârsta de 100 de ani. Un serviciu public de pomenire va avea loc la New York.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Vladimir Putin își amintește cu admirație de prima întâlnire cu Henry Kissinger din anul 1990, când l-a întâmpinat la aeroportul din Sankt Petersburg și l-a dus la reședința primarului Sobceak. Atunci, i-a spus lui Putin: ,,Toți oamenii cinstiți și-au început cariera în serviciile de informații. Și eu.” Kissinger, bătrânul Războinic Rece, s-a întâlnit de multe ori cu Vladimir Putin, chiar de când acesta a venit la putere. Putin îl considera un sfătuitor de încredere care îl respecta pe el și interesele naționale ale Rusiei, indiferent de relațiile schimbătoare cu SUA. Kissinger pledase mult timp pentru o cooperare mai strânsă cu Rusia, îl admira pe Putin spunând despre el: ,,Putin nu este un Stalin care se simte obligat să distrugă pe oricine ar putea la un moment dat în viitor să nu fie de acord cu el.” O fi având și Henry Kissinger părțile lui întunecate, că nimeni nu e perfect, dar de morți să vorbim numai de bine. Dumnezeu să-l ierte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091