Hot News
Deputat slovac: Decolările avioanelor F-16 de la bazele NATO vor fi o linie roșie pentru Rusia
15/12
„Centura globală a modernizării” în locul unei „pâlnii a haosului”
15/12

În Rusia a fost creat un „nas computerizat” suprasensibil. Iată la ce folosește

Foto: Universitatea Federală de Sud (Rusia)

O echipă de oameni de știință de la Centrul tehnologic de cercetări științifice în domeniul neurotehnologiei al Universității Federale de Sud (UFU) a creat un ”nas computerizat” biohibrid. Această invenție face subiectul unui articol publicat în ”Revista de chimie analitică” și pe site-ul Universității, relatează RBC .

„Am creat un sistem supra-sensibil, format dintr-un animal care are o matrice de microelectrozi implantat în bulbul olfactiv. Sistemul include, de asemenea, un amplificator de semnale biologice, un convertor analog-digital și un software special bazat pe un set mare de rețele neuronale”, explică Piotr Kosenko, principalul membru al personalului științific al Centrului de Neurotehnologie.

În calitate de „senzor viu” au fost folosiți șobolani, induși în somn medicamentos și așezați într-o cutie portabilă specială. Experții Universității susțin că sănătatea animalelor nu este de nimic amenințată. Durata „schimbului lor de lucru” nu depășește două ore.

Sistemul olfactiv bio-hibrid al UFU „depășește sistemele analog la sensibilitate de mai mult de un milion de ori”, a declarat Universitatea. El este conceput pentru a verifica mărfurile și pentru a căuta substanțe interzise. Într-o jumătate de oră, un astfel de „nas” poate fi ”dresat” pentru identificare oricărei substanțe.

Spre deosebire de un animal antrenat, sistemul olfactiv biohibrid nu poate fi înșelat. El va identifica substanța interzisă dacă a fost „ascunsă” sub mirosuri mai puternice. Un program de calculator citește activitatea creierului și extrage modele de semnale electrice care răspund la substanțe specifice.

În altă ordine de idei, Institutul de Cercetare pentru Inteligență Artificială AIRI a creat un model de inteligență artificială capabil să analizeze și să descrie imagini. Inteligența artificială poate răspunde la întrebări legate de imagini și poate susține un dialog continuu cu utilizatorii.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Interesant. Astfel poate detecta, explozivi, droguri, otrăvuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093