Hot News
În Polonia, comisia de investigare a prăbușirii avionului Tu-154 lângă Smolensk a fost prinsă cu minciuna
16/12
Filmul documentar ”Misterul Tezaurului românesc din Rusia” (VIDEO)
16/12

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie

Președintele Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina/ Foto: RIA Novosti

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, se arată în comunicatul de presă al autorității de reglementare, scrie RIA Novosti.

„Consiliul de administrație al Băncii Rusiei <…> a decis să majoreze dobânda cheie cu 100 de puncte de bază, la 16,00% pe an”, se arată în comunicat.

Dobânda cheie reprezintă procentul minim la care Banca Centrală eliberează împrumuturi băncilor comerciale și primește bani de la acestea depozite. Valoarea ei influențează inflația. Când autoritatea de reglementare majorează dobânda cheie, banii din economie devin mai scumpi – cresc dobânzile bancare la credite și la depozite pentru populația și mediul de afaceri. Devine mai profitabil să deschizi depozite și să economisești decât să cheltuiești și să iei credit. De aceea, cererea de bunuri și servicii scade, prețurile încep să crească mai încet, iar inflația încetinește.

După cum a declarat șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, într-o conferință de presă, autoritatea de reglementare nu intenționează să înăsprească și mai mult politica monetară.

„Dacă pornim de la scenariul nostru de bază, atunci da, suntem probabil aproape de sfârșitul ciclului de majorare a dobânzii”, a spus ea.

În același timp, Nabiullina a subliniat că deciziile concrete vor depinde de situație.

Banca Rusiei majorează dobânda începând din iulie pentru a combate inflația galopantă. La început, instrumentul a fost majorat cu un punct procentual, dar în august, pe fondul scăderii rublei, Banca Centrală a majorat imediat rata cu 3,5 puncte procentuale. În septembrie – cu încă unul, în octombrie – cu două, urcând acest indicator la 15%.

Analiştii consultați de RIA Novosti se aşteptau, în general, ca autoritatea de reglementare să majoreze dobânda în această vineri, pe fondul inflaţiei încă ridicate şi al creditării cu amănuntul încălzite.

După cum se menționează în comunicatul Băncii Centrale, la sfârșitul anului se preconizează că inflația va fi în jur de 7,5%. În același timp, creșterea PIB-ului va depăși trei procente, peste prognoza din octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875044