Hot News
Peskov: Putin este gata de negocieri doar pentru a atinge obiectivele operațiunii speciale
24/12
Konstantinov: Predarea Crimeii către RSS Ucraineană s-a făcut cu un număr record de încălcări
25/12

Începe producția break-urilor electrice Lada e-Largus

Foto: zr.ru

La uzinele ”Lada Ijevsk” a început asamblarea vehiculelor electrice Lada e-Largus. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui AVTOVAZ, Maksim Sokolov, și a șefului Republicii Udmurtia, Aleksandr Brecialov. Până acum, este doar un lot (experimental) de pre-producție.

În ceea ce privește producția în serie pentru Largus electric, ea va începe în trimestrul doi al anului 2024 – simultan cu reluarea producției de Largus cu motoare pe benzină.

Producția de testare vizează nu numai varianta electrică a autoturismelor Largus, dar și cea pe benzină. Până acum au fost fabricate 6 mașini electrice, dar până la sfârșitul anului ar trebui asamblate aproximativ 30 de autovehicule. Nu vor intra în vânzare. Producția de vehicule comerciale va începe în mai 2024. Se estimează că în 2024 vor fi fabricate aproximativ 30.000 de Largus, dintre care aproximativ 10% vor fi electrice. Prețurile sunt necunoscute – vor fi anunțate mai aproape de începerea vânzărilor.

— Lada e-Largus este prima mașină electrică rusească, dotată cu o baterie autohtonă de localizare profundă. Familia acestei variante de autoturism va include break-uri pentru pasageri și comerciale. Toate mașinile sunt echipate cu un motor electric sincron cu magnet permanent cu o putere nominală de 50 kW și o putere de vârf pe termen scurt de 120 kW.

Două baterii de tracțiune cu litiu-ion sunt amplasate în compartimentul motor și sub podeaua caroseriei – în locul în care anterior era amplasat rezervorul de benzină. Grație acestei poziționări, a rămas neschimbat volumul util al interiorului și al portbagajului (560 de litri în versiunea cu cinci locuri).

Combinația de dispozitive este digitală și permite să fie controlate toate sistemele vehiculelor electrice, nivelul de încărcare și rezerva de putere. Viteza maximă a mașinii este de 145 km/h (limitată electronic). Accelerația până la 100 km/h durează 10 secunde.

De dezvoltarea motorului electric s-a ocupat compania Autonomous Energy Systems (SAE) (parte a Grupului de Companii Itelma), în colaborare cu inginerii AVTOVAZ. Dezvoltatorii susțin că bateriile Largus nu au analog în Rusia și pot concura cu binecunoscutele baterii străine.

Break-urile pentru pasageri vor fi doar în versiunea cu două baterii cu o capacitate totală de 61 kWh. Camionul are două versiuni – cu o baterie (45,7 kWh) amplasată în locul rezervorului de benzină, sau cu două baterii (total 61 kWh). Rezerva de putere a vehiculului este de până la 390 km (conform metodei NEDC).

Bateriile SAE sunt proiectate și fabricate în Rusia, sistemul de control și termostatul sunt tot rusești. Compania intenționează să localizeze ultimul element de import – celula bateriei – în următorii 2 ani. În același timp, Lada e-Largus este cea mai localizată mașină electrică rusească – folosește mai mult de 50% din componentele rusești.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875081