Hot News
Rachetele rusești pe care armata Ucrainei nu le-a putut doborî nici măcar o dată de la începutul operațiunii speciale
01/01
Putin a catalogat act terorist atacul armatei ucrainene asupra orașului Belgorod și a promis un răspuns
02/01

Putin a anunțat intenția a 30 de țări să se alăture BRICS

Președintele rus, Vladimir Putin/ Foto: kremlin.ru

Circa 30 de stat intenționează, într-o formă sau alta, să se conecteze la BRICS, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un discurs legat de începerea președinției Rusiei la organizație.

„Vom ține cont de disponibilitatea multor alte țări, și sunt cam treizeci, de a se alătura, într-o formă sau alta, la BRICS, la agenda pe mai multe planuri a organizației. În acest scop, ne vom ocupa activ de prelucrarea modalităților noii categorii de state – partenerele BRISC”, se arată în mesajul lui PUitn, publicat pe site-ul Kremlinului.

Potrivit președintelui, BRISC ”atrage tot mai mulți adepți, tot mai multe țări care gândesc la fel”. Putin a asigurat că, în cadrul președinției sale la organizație, Rusia va contribui la încadrarea armonioasă a noilor participanți în toate formatele de activitate. Deviza de lucru va fi, în 2024, ”consolidarea multilaterialității pentru o dezvoltare globală și o securitate mai juste”, a spus Putin.

În total, în cadrul președinției sunt planificate să aibă loc peste 200 de evenimente. Sarcinile prioritare includ promovarea interacțiunii în domeniile științei, tehnologiei înalte, asistenței medicale și mediului.

Inițial, din BRICS au făcut parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Ulterior, s-au alăturat Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia. La mijlocul lunii august 2023, autoritățile sud-africane au anunțat că peste 40 de țări și-au exprimat dorința de a adera la BRICS, iar mai mult de jumătate dintre ele au depus cereri. Printre acestea din urmă se numără Senegal, Algeria și Indonezia.

La sfârșitul lunii august a aceluiași an, Argentina a fost invitată în BRICS. Cu toate acestea, noul președinte al republicii, Javier Miley, care a preluat puterea în decembrie, a informat conducerea organizației că renunță la aderarea la BRICS, pe motiv că un asemenea pas nu este oportun.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Țările respective fac o alegere bună pentru că BRICS este o organizație de mare viitor. Succes tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875101