Hot News
Sondaj EADaily: Rusia „trebuie să ia Kievul”, susțin cu convingere aproape 75% dintre persoanele intervievate
11/03
Maslenița, sărbătorită la Moscova prin 29 de târguri festive
12/03

Surse: În armata Ucrainei se vorbește despre înlăturarea lui Zelenski

Volodimir Zelenski/ Foto: Biroul președintelui Ucrainei

Comandanții și luptătorii unităților de elită ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt nemulțumiți de schimbările operatate la nivelul conducerii militare a țării și discută la modul cel mai serios înlăturarea de la putere a lui Volodimir Zelenski, a declarat pentru RIA Novosti un reprezentant al structurilor de securitate ruse.

„Specialiştii noştri au primit acces la o resursă unde comunică între ei reprezentanţi ai diferitelor unităţi de elită ale inamicului, cum ar fi puşcaşii marini, forţele speciale, serviciile de informaţii, forţele speciale ale SBU, precum şi diferite batalioane naţionaliste. Sunt specialişti de înaltă calificare, nemulțumiți în mod evident de schimbarea comandamentului. Ei discută la modul cel mai serios despre variantele de răsturnare a puterii actuale și a comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei”, a spus interlocutorul agenției RIA Novosti.

El a precizat că specialiștii au obținut acces la un canal închis al rețelei Telegram numit ParaBelum, utilizat de cei mai radicali dintre luptătorii unităților de elită ale armatei Ucrainei.

Pe baza materialelor intrate în posesia RIA Novosti, militarii își exprimă nemulțumirea față de acțiunile lui Zelenski și a noului comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Aleksandr Sîrski, numit în urmă cu o lună în locul lui Valeri Zalujnîi.

Astfel, comandantul grupului de recunoaștere a Brigăzii 80 separate de asalt aerian a armatei ucrainene, Maksim Șevțov, având indicativul Winter, îi îndeamnbă pe membrii ParaBelum să-l răstoarne pe Zelenski.

„Dacă oamenii nu se vor ridicia în apărarea lui Zalujnîi, dacă militarii nu se vor ridica în apărarea lui Zalujîi, atunci acest șobolan (Zelenski, n.r.) îi va torpila pe toți. <…> Haideți să înlăturăm acest șobolan verde și să-l punem pe Zalujnîi! < …> De fapt, Zelenski este cel care trebuie schimbat, nu Zalujnîi. Acest șobolan simte că are ratingul zero, iar Zalujnîi are un rating mai mare și încearcă să-l torpileze”, spune luptătorul în mesajul său vocal.

Zelenski l-a înlăturat pe Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 8 februarie. Presa ucraineană și occidentală a scris încă din toamna anului 2023 despre un posibil conflict între șeful regimului de la Kiev și general.

Jurnaliştii de la The Washington Post au apreciat că, dacă se decide să înceapă o carieră politică, Zalujnîi poate reprezenta o ameninţare pentru Zelenski.

În plus, potrivit unui sondaj al Centrului de Cercetări Sociale și de Marketing SOCIS, fostul comandant șef ar câștiga alegerile prezidențiale în cazul organizării lor în 2024. Studiul a fost realizat în perioada 22 februarie – 1 martie.

Ministerul de Externe al Ucrainei a anunțat joi că a aprobat candidatura lui Zalujnîi pentru postul de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Nemulțumirea față de Zelenski se manifestă de mult în rândul armatei ucrainene. Cea mai mare ocazie de a-l răsturna de la putere pe Zelenski au avut-o acum o lună, când a fost demis Zalujnîi. Doar cu vorbe și plângeri în interiorul grupurilor nu cred că se poate schimba ceva. Lipsește curajul de a acționa, lipsesc faptele. Că vorba sună, dar fapta tună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875057