Hot News
Rusia nu a recunoscut planurile SUA de extindere a platoului continental
30/03
Sondaj : Nivelul de încredere al rușilor în Putin depășește 80%
30/03

Comitetul de Investigații: Cei acuzați de comiterea atacului terorist de la Crocus trebuiau să ajungă la Kiev

Foto: Vedomosti

Comitetul de Investigații verifică implicarea serviciilor speciale ucrainene în organizarea și finanțarea atacului terorist de la centrul comercial Crocus City Hall, a declarat pentru Vedomosți un reprezentant al serviciului de presă al instituției.

Comitetul a precizat că, în timpul primelor interogatorii, acuzații de comiterea atacului au depus mărturii referitoare la etapele pregătirii atacului armat. Din acestea rezultă că executanții atacului terorist au fost coordonați, prin intermediului serviciului de mesagerie al rețelei Telegram, de un bărbat cu pseudonim.

„La indicațiile coordonatorului, teroriștii au plecat, după săvârșirea crimei, cu o mașină în direcția graniței ruso-ucrainene, pe care urmau să o traverseze și să ajungă la Kiev pentru a primi recompensa care le-a fost promisă”, se arată în comunicatul Comitetului de Investigație.

Principala direcție de investigații continuă, sub controlul personal al președintelui acestei structuri, Aleksandr Bastrîkin, identificarea tuturor celor implicați în actul terorist.

Pe 29 martie, Tribunalul Basmannîi din Moscova a reținut o a noua persoană acuzată de atacul terorist, Nazrimad Lutfulloi. Comitetul de Investigații a anunțat reținerea acestuia pe 28 martie. Potrivit anchetatorilor, el a participat la o schemă de finanțare a terorismului.

În timpul ședinței deschise a procesului au fost stabilite datele identității lui. În vârstă de 24 de ani, Lutfulloi, cetățean al Tadjikistanului, a locuit într-un hostel din estul Moscovei. Are studii superioare. În momentul reținerii nu avea loc de muncă. Fără a intra în detaliile dosarului, avocatul din oficiu al bărbatului, Margarita Horeva, a declarat reporterilor că suspectul și-a recunoscut parțial vinovăția.

Pe 25 martie, în timpul unui briefing cu președintele, Bastrîkin a raportat că a fost stabilită cronologia completă a evenimentelor atacului terorist din 22 martie. Potrivit acestuia, pe 22 martie, teroriştii au ajuns la Crocus la 19:58 şi au părăsit clădirea la 20:11; Au fost găsite două AK-74, peste 500 de cartușe, 28 de magazii cu cartușe și sticle cu resturi de benzină. El a menționat că atacul terorist a fost atent planificat și pregătit.

În plus, a spus el, anchetatorii au obținut dovezi că cei care au atacat Crocus au primit fonduri de la naționaliștii ucraineni. Comitetul de Investigații are date care confirmă că executanții au primit sume mari de bani și criptomonede din Ucraina, fonduri folosite ulterior pentru pregătirea atacului de la Crocus.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Șeful FSB, Alexander Bortnikov spune că pe lângă Ucraina există indicii privind implicarea Statelor Unite și a Marii Britanii. Finanțatorii principali sunt aceste două state, Ucraina a participat cu mărunțiș. Pentru Ucraina există dovezi și mărturii privind implicarea în atacul terorist. Ce măsuri se vor lua împotriva vinovaților? Iar când vor ieși la iveală și dovezile implicării celorlalte două state, se vor putea lua măsuri împotriva lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076