Hot News
Eveniment special la 125 de ani de la primul tramvai din Moscova
07/04
Declarație a MAE rus în legătură cu reuniunea la nivel înalt în format Armenia-SUA-UE
07/04

Zaharova, despre declarațiile americanilor privind problematica spațială

Maria Zaharova/ Foto: RIA Novosti

Pe 5 aprilie, secretarul adjunct al Pentagonului pentru Politica Spațială, J. Palm, a vorbit, la un eveniment al asociației jurnaliștilor Defense Writers Group, despre proiectul de tratat ruso-chinez privind prevenirea amplasării de arme în spațiul cosmic și despre utilizarea sau amenințarea cu forță împotriva unor obiective spațiale (PPWT), scrie reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, în comentariul ei de pe rețeaua Telegram. De menționat că acest proiect de tratat a fost supus spre analiză Conferinței pentru dezarmare din februarie 2008. J. Palm a declarat că respectiva inițiativă nu este altceva decât o „capcană politică”, iar punerea ei în aplicare nu poate fi, chipurile, verificată.

Washingtonul este un opozant înflăcărat al inițiativelor rusești de prevenire a cursei înarmării în spațiul cosmic. Opoziția dură față de proiectul de tratat ruso-chinez menționat mai sus a devenit de mult parte integrantă a politicii externe americane. În acest context, declarațiile domnului Palm nu sunt surprinzătoare.

În general, comentariile reprezentanților SUA legate de prevenirea cursei înarmării în spațiul cosmic, la fel ca și actuala lor agitație din Consiliul de Securitate al ONU în privința chestiunilor cosmice, toate sunt verigi ale politicii promovate de Washingon de subminare a eforturilor multilaterale de menținere a păcii internaționale și de consolidare a securității globale prin perfecționarea instrumentelor juridice obligatorii existente și elaborarea altora noi în domeniul controlului armamentului. În schimb, Statele Unite propun un fel de set de norme de comportament „responsabil” în cadrul conceptului lor de „ordine mondială bazată pe reguli”, care nu este sustenabil nici din punct de vedere tehnic, nici în termeni juridici internaționali.

Federația Rusă este gata să poarte un dialog egal cu toate statele pentru a păstra un spațiu cosmic eliberat de arme de orice fel, ca una dintre condițiile pentru asigurarea păcii și securității internaționale. Din păcate, nu toate țările sunt pregătite să poarte o discuție responsabilă pe această problemă, incheie M.Zaharova.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Într-adevăr, nu toate țările sunt pregătite să poarte o discuție responsabilă cu Rusia pe tema înarmării spațiului cosmic pentru că la conducerea lor nu sunt oameni responsabili. Cu cine să discute Rusia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082