Hot News
Foto: RIA Novosti
„O amenințare pentru Occident”: SUA s-au speriat de armele unice ale Rusiei
21/04
Zaharova: Alocând ajutor pentru Ucraina, SUA îi gonesc pe ucraineni la măcel
22/04

Șefa Găgăuziei a ajuns la Moscova

Evghenia Gutul/ Foto: Sputnik-Moldova

Evghenia Guțul, regiunii autonome Găgăuzia, din sud-vestul Republicii Moldova, a sosit la Moscova pentru a participa la congresul politicienilor și activiștilor sociali moldoveni care susțin intrarea republicii în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA), au anunțat agențiile RIA Novosti și TASS.

La întâlnire vor fi prezenți inclusiv politicianul de opoziție Ilan Șor și liderii partidelor Renaștere și Victorie.

Citând Sputnik Moldova, cotidianul Vedomosti menționează că participanții la congres susțin intrarea Republicii Moldova în UEEA și se pronunță împotriva integrării în Uniunea Europeană. Se subliniază că delegații vor dezbate perspectivele dezvoltării politice și economice a republicii, relațiile cu Rusia și viitoarele alegeri prezidențiale din țară.

Guțul a mai fost la Moscova pe 9 aprilie. În cadrul acelei vizite, a fost semnat un acord cu Promsviazbank privind deschiderea de conturi pentru angajații din sectorul public și pentru pensionarii din Găgăuzia. Nu a avut însă loc vreo întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Vedomosti amintește că, pe 5 aprilie, Guțul a declarat ca in cazul unirii Moldovei cu România va fi demarat procesul de revenire la Republica Găgăuză independentă. Tot atunci, ea a menționat că regiunea autonomă respectă România și cultura ei, dorind, totodată, să dezvolte legături economice și culturale cu această țară. Drept răspuns, Găgăuzia așteaptă ca România să respecte statalitatea moldovenească și statutul juridic special al regiunii autonome. Cu o zi înainte, premierul român Marcel Ciolacu declarase că susține ideea unirii cu Moldova. Politicianul și-a argumentat poziția spunând că Moldova este stabilă datorită ajutorului acordat de România și că în Moldova trăiesc români.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Doamna Guțul să nu ia în seamă declarațiile lui Ciolacu, care a vorbit aiurea. Între timp, poate cineva i-a dat să citească Tratatul de pace de la Paris din 1947 privind garantarea frontierelor. România nu este proprietatea lui particulară din Buzău, ca să dispună de ea după cum dorește. Succes în demersul privind intrarea Republicii Moldova în UEEA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875181