Hot News
Rusia a început să dezvolte o centrală nucleară pentru stația lunară
09/05
Putin: Soarta umanității a fost decisă în bătăliile grandioase de lângă Moscova și Leningrad, de la Rjev, Stalingrad, Kursk și Harkov
09/05

Ce le-a spus Vladimir Putin colegilor săi din UEEA

Foto: kremlin.ru

La Kremlin s-a desfășurat ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, dedicată împlinirii a 10 ani de la semnarea Tratatului privind Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA), eveniment care a avut loc pe 29 mai 2014, la Astana, relatează Vedomosti.

Summitul a început în format restrâns, deschis de președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a declarat că au existat dinainte înțelegeri ca summitul aniversar să aibă loc la Moscova. Potrivit spuselor sale, pe baza Tratatului privind UEEA se construiește întregul proces al integrării eurasiatice. Printre obiectivele cheie ale Tratatului se numără crearea în cadrul UEEA a unei piețe unice cu libera circulație a mărfurilor, serviciilor, capitalului și forței de muncă, a menționat Putin. În plus, în document sunt consfințite ”principiile fundamentale ale cooperării pe linie de integrare – egalitatea, avantaj reciproc, respect și luarea în considerare a intereselor celuilalt”, a spus președintele rus.

Putin a spus că în 10 ani UEEA s-a impus ca „un centru de sine stătător al lumii multipolare în formare”. Potrivit spuselor sale, activitatea UEEA contribuie la creșterea schimburilor comerciale și de investiții, la intensificarea contactelor de afaceri și la extinderea legăturilor de cooperare, ceea ce „aduce beneficii reale fiecărui participant la uniunea noastră”. Liderul de la Kremlin a subliniat că acest lucru permite să fie asigurată o „dezvoltare economică stabilă și sustenabilă atât a celor cinci state, cât și a regiunii eurasiatice în ansamblul ei”.

Putin a menționat că în zece ani, PIB-ul cumulat al țărilor din Uniune a crescut de la 1,6 trilioane de dolari la 2,5 trilioane de dolari, iar schimburile comerciale cu terțe țări au sporit cu 60% – de la 579 de miliarde de dolari la 923 de miliarde de dolari. Potrivit lui Putin, volumul comerțului reciproc s-a dublat. Peste 90% din plăți sunt efectuate în monede naționale, a precizat Putin. Rusia „dă o înaltă apreciere legăturilor reciproc avantajoase pe mai multe planuri cu partenerii din UEEA” și se angajează să lucreze în continuare pentru consolidarea uniunii de integrare, a spus președintele.

După aceea, el a dat cuvântul primului ministru al Armeniei Nikol Pașinian, care i-a salutat pe participanți. Întâlnirea a fost apoi închisă pentru presă.

Ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic a fost prezidată de Pașinian. Pe lângă Pașinian și Vladimir Putin, la întâlnire au participat președinții Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, al Kazahstanului – Kassîm-Jomart Tokaev și Kîrgîzstanului – Sadîr Japarov. Au fost prezenți, de asemenea, șefii statelor cu statut de observator – președintele Uzbekistanului, Șavkat Mirzioiev, și cel al Cubei, Miguel Diaz-Canel.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Prin UEEA regiunea eurasiatică va cunoaște o și mai mare dezvoltare economică. Balanța lumii se înclină spre această regiune. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2858801