Hot News
Ungaria s-a opus, prin veto, rezoluției Consiliului Europei privind Ucraina
17/05
FT: Declarațiile lui Putin și Xi, o palmă dată SUA
18/05

Conferința de presă a președintelui Vladimir Putin la sfârșitul vizitei sale în China: Ideile esențiale

Președintele Vladimir Putin/ Foto: Vedomosti

Președintele a răspuns la întrebările jurnaliștilor despre parteneriatul dintre Federația Rusă și China, conflictul ucrainean și lumea multipolară

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a încheiat vizita de stat în China cu o conferință de presă pentru jurnaliștii ruși. Deplasarea s-a desfășurat în perioada 16-17 mai, în cadrul căreia președintele rus a vizitat orașele Beijing și Harbin. China a devenit prima țară vizitată de Putin după preluarea noului mandat. În martie 2023, președintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de stat în Rusia, care a fost, la rândul ei, prima deplasare internațională după realegerea sa, transmite Vedomosti.

Despre parteneriatul cu China

Putin i-a mulțumit lui Xi Jinping și conducerii chineze pentru că au creat o atmosferă de lucru caldă. Potrivit spuselor sale, negocierile au fost consistente și bogate prin conținutul lor. Este o vizită de stat, dar în același timp o reală deplasare de lucru, pe parcursul căreia au fost numeroase teme de dezbătut.

„Viitorul omenirii depinde de întreaga omenire”, a spus Putin. Rusia și China sunt parte a civilizației și ambele țări au propriul lor punct de vedere despre cum trebuie să se dezvolte totul, a menționat el. Această dezvoltare trebuie să fie constructivă și să țină cont de interesele tuturor participanților la comunicarea internațională, precum și să consolideze lumea multipolară în curs de formare, a spus el. Potrivit spuselor sale, toți trebuie să abiă posibilitatea de a căuta soluții la complicatele probleme curente. Cooperarea dintre Rusia și China, a subliniata Putin, nu este îndreptată împotriva altor țări.

Despre o întâlnire informală cu Xi

Putin a spus că la întâlnirea de joi cu Xi Jinping, care a avut loc după negocierile ruso-chineze, s-au discutat multe chestiuni importante pentru relațiile bilaterale, fiind atinsă inclusiv tema crizei ucrainene. În special, Xi Jinping i-a expus scurte idei despre ceea ce s-a vorbit în cadrul recentei vizite efectuate de președintele Chinei în Europa, precum și despre inițiativa Chinei de rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina. El a calificat poziția Chinei ca fiind ”flexibilă”, adăugând că această țară năzuiește spre rezolvarea acestei probleme.

Despre conflictul din Ucraina și legitimitatea lui Zelenski

Președintele Putin a declarat că Rusia nu a refuzat niciodată negocieri, spre deosebire de Ucraina.

„Când trupele noastre stăteau lângă Kiev, ce ne-au spus partenerii noștri occidentali: că documentele nu pot fi semnate când partea adversă stă cu pistolul la tâmplă. Ce trebuie făcut, am întrebat, la rândul nostru? Trebuie retrase trupele de lângă Kiev – și am făcut-o. A doua zi au aruncat toate acordurile noastre la gunoi și au spus că, ei bine, acum vom lupta până la capăt”, a declarat Putin.

În opinia lui Putin, Occidentul a adoptat poziția conform căreia Rusiei trebuie să i se aplice o înfrângere strategică. Fostul premier britanic Boris Johnson, a amintit președdintele, a spus Ucrainei să renunțe la negocierile, după cum a declarat chiar șeful delegației ucrainene, David Arahamia. „Adică am fost înșelați încă o dată”, a spus el. De aceea Rusia trebuie să înțeleagă cu cine poate avea de-a face și în cine poate avea încredere.

În ceea ce priveșe cucerirea orașului Harkov, ”nu există astfel de planuri în momentul de față”, a declarat Putin, răspunzând unei întrebări. Președintele a amintit că pe 18 martie a vorbit despre necesitatea creării unei zone tampon pe această direcție în cazul în care atacurile asupra regiunilor de graniță ale Rusiei, în special regiunea Belgodor, nu vor înceta.

„Asta și facem”, a explicat el.

Întrebat dacă Rusia îl va considera pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, un șef de stat legimit după data de 20 mai, când expiră mandatul său, Putin a spus că la această întrebare trebuie să răspunsă sistemul politic și juridic al Ucrainei, în special Curtea Constituțională. Dacă după 21 mai se va ajunge la încheierea unor acorduri între Moscova și Kiev, Rusia le va semna doar cu autoritățile legitime ale Ucrainei, a subliniat președintele.

Despre armistițiul olimpic

Președintele Rusiei a comentat, de asemenea, și propunerea de armistițiu în Ucraina pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris din vara acestui an. El a spus că principiile olimpismului s-au dezvoltat secole la rând, dar că oficialii sportului înșiși încalcă principiile Cartei Olimpice, politizând sportul și interzicând sportivilor ruși să participe la Jocuri. „Ei înșiși le încalcă, dar nouă ne cer să le respectăm”, a spus el, menționând că în asemenea condiții nimeni și niciodată nu s-a înțeles în nici o chestiune.

Putin a mai spus că, dacă oficialii olimpici vor pune banul pe primul loc, „nu va fi nimic bun pe viitor pentru mișcarea olimpică”. În opinia lui, acum totul este acolo construit ca într-o corporație – adică pe încasarea de bani din publicitate și de la companii.

Despre conferința de la Geneva

Ulterior, Putin a răspuns mai detaliat la o întrebare referitoare la conferința de la Geneva și despre condițiile în care el ar fi pregătit să înceapă negocierile cu Ucraina. Președintele a amintit că Rusia nu a fost invitată la acea conferință: „Nu avem de gând să dezbatem, începând din mijlocul terenului (analogie cu fotbal – n.r.), ceva ce nu știm”. El a vorbit din nou despre negocierile de la Istanbul, din martie 2022, când Ucraina a parafat documentele. Acum se propune discutarea unor formule bazate „pe dorințe” și nu pe situația reală, a spus el.

În același timp, Putin a subliniat din nou că Rusia este gata de discuții. Dar rezultatul conferinței de la Geneva ar putea fi un ultimatum pentru Rusia și o încercarea de a-i impune un punct de vedere, consideră președintele.

Despre plățile reciproce cu China și sancțiunile SUA

Putin a fost întrebat, de asemenea, dacă în timpul vizitei a reușit să discute faptul că instituțiile bancare chineze nu acceptă plăți rusești de teama unor sancțiuni secundare din partea Statelor Unite. Președintele a subliniat, la rândul său, că restricțiile occidentale impuse uor terțe țări sunt ilegitime. În ceea ce privește rezolvarea problemelor, Rusia și China folosesc sisteme naționale de plată pentru a deservi operatorii economici. Procesul decontărilor în monede naționale a fost deja lansat, nu poate fi oprit, a subliniat Putin.

În opinia președintelui, o creștere bruscă a taxelor la importul de mărfuri chinezești în Statele Unite reprezintă un element al „războiului economic” și arată precum sancțiunile. Restricțiile au fost stabilite sub pretextul așa-zisei intervenții militare și a legăturilor cu Rusia, dar, de fapt, autoritățile americane intenționează să nu permită accesul pe piață a producătorilor chinezi, deoarece produsele lor sunt mai bune, crede el. În același timp, Federația Rusă și China sunt pregătite să lanseze producția comună, a spus Putin.

Despre proiectul „Forța Siberiei–2”

Putin a spus că Rusia și China și-au confirmat interesul pentru implementarea proiectelor energetice, inclusiv construcția gazoductului ”Forța Siberiei-2”, cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi de gaz. În ceea ce privește rutele de aprovizionare cu hidrocarburi spre China, sunt posibile diferite variante, inclusiv de-a lungul Căii Maritime de Nord prin creșterea flotei de cisterne. „Forța Siberiei-2” poate trece prin Mongolia, dar acum experții încă analizează această problemă, trebuie să aleagă cea mai bună soluție.

„Toate variantele sunt posibile. Toate sunt acceptabile și oportune din punct de vedere economic. Trebuie aleasă cea mai bună. Sunt convins că și această treabă va fi dusă la bun sfârșit”, a spus Putin.

În ajun, vicepremierul Rusiei, Aleksandr Novak, care îl însoțește pe Putin în vizita sa în China, a declarat că semnarea unui contract pentru construcția gazoductului ”Forța Siberiei-2” ar putea avea loc în viitorul apropiat.

Despre noul ministru al apărării al Rusiei

Putin a spus că noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov, care anterior a ocupat funcția de prim-viceprim-ministru, a fost numit în această funcție din mai multe motive. În primul rând, ca unul dintre cei mai buni economiști din țară, el va putea coordona activitățile Ministerului Apărării cu toate departamentele și alte regiuni în condițiile volumului însemnat de cheltuieli viitoare.

„La noi, nivelul de cheltuieli pentru apărare este doar pentru Ministerul Apărării de 6,7% din PIB anul acesta. Dacă luăm în calcul întreaga componentă de securitate a statului, atunci costurile pentru întreaga componentă de securitate vor ajunge undeva la 8% <…> În acest sistem de cheltuieli, Ministerul Apărării joacă un rol cheie”, a spus Putin.

Belousov ar trebui să deschidă, de asemenea, un departament pentru o conclucrare constructivă cu centre științifice, producători, în general pentru inovații. Potrivit lui Putin, fostul ministru Serghei Şoigu a făcut primii paşi în această direcţie, dar pentru fostul prim-vicepreşedinte al guvernului îi va fi mai uşor să facă acest lucru.

Putin a explicat numirea lui Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de Securitate și a fostului ministru al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, ca prim-viceprim-ministru, spunând că acest lucru va permite concentrarea resurselor administrative pentru a obține rezultatele dorite în cadrul operațiunii speciale.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Un președinte dibaci și luminat, foarte evlavios și patriot, cu o energie intelectuală și fizică neobișnuite, cu specialiști bine pregătiți în jurul lui. Care stat s-ar teme de dușmani cu un asemenea conducător?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2876586