Hot News
Hodorkovski: Kievul și Occidentul au pierdut deja în conflictul ucrainean
19/05
Publicație chineză, despre ultimatumul dat Londrei de Putin
20/05

Politico: Decizia Parisului de a invita Rusia în Normandia a luat Occidentul prin surprindere

6 iunie 1944. Debarcarea aliaților în Normandia (D-Day)/ Foto de arhivă/ picworld.ru

Decizia Franței de a invita reprezentanții ruși să ia parte la sărbătorirea a 80 de ani de la Debarcarea aliaților în Normandia a întărit tensiunile din relațiile țărilor occidentale, scrie publicația Politico.

Ceremonia internațională dedicată aniversării a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, comemorarea operațiunii din 1944 (D-Day), la care au participat armatele americană și britanică, va avea loc pe 6 iunie. Rusia nu a primit din partea Franței o invitație oficială la ceremonie, dar organizatorii evenimentului Mission Liberation au confirmat invitarea Moscovei. Totuși, ”ținând cont de circumstanțe”, președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va fi însă invitat.

Îngrijorare pentru decizia Parisului au exprimat, în special, oficialități din Marea Britanie și Statele Unite, scrie ziarul citat de Vedomosti. Doi reprezentanți ai Casei Albe au declarat publicației că administrația prezidențială este nemulțumită de această invitație, dar că Statele Unite se vor „supune” guvernului francez în această chestiune. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a calificat drept alarmante acțiunile Franței, inclusiv primirea președintelui Chinei, Xi Jinping, și trimiterea unui reprezentant la ceremonia de învestire a lui Putin.

Un diplomat dintr-o altă țară europeană a spus că, invitând Moscova la ceremonie, Parisul „i-a luat pe toți cu surprindere” , scrie Politico.

Este de așteptat ca la eveniment să ia parte președintele american Joe Biden, regele Marii Britanii Charles al III-lea și cancelarul german Olaf Scholz. Putin a participat anterior la ceremoniile de marcare a celei de-a 60-a și a 70-a aniversare a D-Day.

Pe 18 aprilie, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu a fost încă invitată la sărbătorirea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Întrebată la ce nivel ar putea fi reprezentată Rusia în cazul unei invitații oficiale, ea a spus că va depinde de „ce va fi în invitație”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dacă Franța nu va trimite Rusiei o invitație oficială, declarația organizatorilor de la Mission Liberation nu are nici o valoare. Normal și civilizat trebuie să fie invitat președintele Putin, iar dacă el nu poate participa va hotărî ce reprezentanți va trimite în locul lui, dacă va trimite. Însă, așa cum spunea doamna Zaharova, depinde de ,,ce va fi în invitație.” Dacă va exista o invitație… Oricum, atitudinea guvernelor britanice și americane la intenția Franței de a invita Rusia la acest eveniment este una josnică, lipsită de diplomație și bun simț. Tot respectul pentru jertfa soldaților americani, britanici și canandieni în bătălia din Normandia, însă aceste țări să nu uite că această debarcare a fost îndelung așteptată de URSS, că Armata Roșie a suportat greul luptelor împotriva Germaniei naziste, că numărul soldaților și civililor ruși a fost incomparabil mai mare față de cel al tuturor aliaților la un loc. Și să nu uite că Armata Roșie și-a adus un aport covârșitor la eliberarea Europei de naziști. Și mai cred că britanicii (mai ales ei) și americanii au întârziat această debarcare, necesară pentru crearea unui al doilea front, pentru că au dorit să evite atacurile frontale și să nu provoace pierderi în rândurile propriilor soldați. Mai pe scurt, Churchill i-a informat pe ruși (printr-un memorandum înmânat lui Molotov) că resursele necesare pentru o invazie sunt insuficiente pentru declanșarea unei operațiuni în 1942. Timp de doi ani au lăsat ca rușii să lupte singuri, doi ani în care au murit mii de soldați ruși. Iar acum guvernul britanic este alarmat că Rusia ar putea fi invitată la acest eveniment? Crede că Putin sau alt reprezentant va veni înarmat cu un Kalașnikov într-o mână, iar în cealaltă va avea o rachetă? Păi, nu le este un pic rușine? Dintotdeauna această nație a fost perfidă și dornică de a umili Rusia. Le vine și lor vremea într-o zi, ca la ciuperci. Despre atitudinea Statelor Unite nu mai are rost să discutăm. Trebuie să privim doar cine este la Casa Albă. Personal, nu cred că aș accepta o asemenea invitație, când știu că voi fi primită cu ostilitate. Și mai trebuie ținut cont de faptul că la comemorarea Zilei Victoriei din 9 mai și la ceremonia de investire a președintelui Putin majoritatea țărilor occidentale și SUA nu au fost prezente. Nu vor fi prezente nici în 2025, când Rusia va aniversa 80 de ani de la Marea Victorie asupra fascismului. Rusia de ce ar participa acum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2904234