Hot News
România nu va elibera vize pentru delegația Rusiei la APCE
16/06
Florian Philippot: De ce a refuzat NATO inițiativa de pace a președintelui Putin
16/06

S-a calculat cât ar putea pierde țările G7 din confiscarea activelor rusești

Steadurile țărilor G7/ Foto: AP

Confiscarea de către țările G7 a activelor Moscovei le-ar putea costa aproape 83 de miliarde de dolari – este suma investită de respectivele state în economia rusă, a calculat RIA Novosti pe baza datelor publicate de serviciile naționale de statistică.

Conform calculelor agenției, volumul investițiilor directe în economia rusă a membrilor G7 se cifra la sfârșitul anului 2022 (nu există date mai recente în acest moment) la 82,8 miliarde de dolari.

Cel mai mare investitor a fost Marea Britanie, cu active estimate la 18,9 miliarde de dolari, conform ultimelor date disponibile. Urmează Germania (17,3 miliarde), Franța (16,6 miliarde) și Italia (12,9 miliarde dolari). Investițiile făcute de oameni de afaceri americani s-au ridicat la 9,6 miliarde de dolari, japonezi – 4,6 miliarde și canadieni – 2,9 miliarde.

Liderii țărilor G7 au confirmat oficial, vineri, în termenii unei declarații adoptate la finalul summitului din Italia, intenția de a acorda Ucrainei credite în valoare de aproape 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, împrumuturi ce vor fi rambursate cu banii obținuți din activele înghețate ale Rusiei. De asemenea, ei au cerut Moscovei să plătească 486 de miliarde de dolari pentru daunele chipurile provocate Kievului, amenințând că, până nu se va achita suma cerută, nu vor debloca fondurile rusești arestate.

De la începutul operațiunii militare rusești în Ucraina, UE și țările G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare ale Moscovei, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro. Peste 200 de miliarde sunt în UE, în principal în conturile companiei belgiene Euroclear.

Ministerul rus de Externe a numit aceste demersuri drept furt și a subliniat că Bruxelles-ul vizează active de stat ale țării. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia va răspunde în cazul confiscării rezervelor sale. Potrivit spuselor sale, Moscova are și posibilitatea de a nu restitui fondurile pe care țările occidentale le-au păstrat în Rusia.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Hoții din G7 și-au făcut planuri pe banii Rusiei. Eu zic să se mai gândească și să abandoneze acest plan sinucigaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2904757