Hot News
Au apărut noi date despre contraofensiva Rusiei în Regiunea Kursk
11/09
Putin intenționează să limiteze exportul de uraniu, titan și nichel
12/09

Axios: Blinken și Lammy au venit la Kiev pentru a acorda permisiunea de a lansa lovituri în adâncimea teritoriului Rusiei

Antony Blinken/ Foto: Reuters/ BFM.ru

Această informație a fost oferită publicației Axios de congresmanul Michael McCall. La conferința de presă, Blinken nu a anunțat că s-ar fi luat o astfel de decizie, iar o schimbare a poziției SUA în această problemă este puțin probabilă, spun experții, deși informațiile vehiculate în presă, potrivit cărora Teheranul ar fi furnizat Moscovei rachete pot deveni un pretext convenabil pentru Washington, scrie Business FM (BFM.ru).

La Kiev au venit Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și a ministrului britanic de Externe, David Lammy. Ei vin la Kiev pentru a da glas permisiunii de a lansa atacuri în profunzimea teritoriului Rusiei, scrie publicația americană Axios, citându-l pe congresmanul Michael McCaul.

Șeful Departamentului de Stat a anunțat doar, la o conferință de presă, că președintele SUA și premierul britanic vor discuta problema folosirii de către armata ucraineană a armelor cu rază lungă de acțiune pentru atacuri asupra Rusiei. Blinken a anunțat, de asemenea, sancțiuni împotriva Iranului, pentru că a livrat Rusiei rachete balistice. Atât Moscova, cât și Teheranul au negat informațiile despre astfel de livrări. Anterior, Statele Unite s-au pronunțat împotriva atacurilor asupra teritoriului Rusiei, dar, potrivit Bloomberg, poziția Washingtonului în această chestiune s-a schimbat din cauza livărilor de rachete balistice de către Iran.

Publicația BFM.ru a contactat mai mulți expeți și politologi, cărora le-a cerut părerea în această chestiune.

Politologul și jurnalistul Gheroghi BOVT:

„Ucraina încearcă de mult să obțină această permisiune. Deocamdată, ea nu există oficial, dar sunt convins că, în cazul în care conflictul se va prelungi destul de mult, mai devreme sau mai târziu, permisiuna va fi dată, fie Ucraina va efectua de fapt astfel de atacuri folosind arme occidentale, fără să pățească nimic. Poate că decizia va veni în viitorul apropiat, poate vor exista unele precizări cum că, pentru început, nu vor fi lovite obiective civile, dar doar așa, pentru PR. Pretextul pentru o astfel de decizie poate fi informația publicată în mass-media, dar care nu este confirmată nici de Moscova, nici de Iran, că Iranul a început să furnizeze Rusiei rachete balistice pentru atacuri asupra țintelor ucrainene. Mass-media americane publică activ această știre, ceea ce poate deveni un pretext pentru a permite folosirea unor arme similare împotriva unor ținte din Federația Rusă, mai ales că Washingtonul a impus deja sancțiuni speciale împotriva Teheranului”.

Vor permite americanii lovituri pe teritoriul Rusiei? Și la ce să ne așteptăm de la deplasarea lui Blinken la Kiev? A comentat Andrei KORTUNOV, directorul științific al Consiliului rus pentru afaceri internaționale:

„După toate probabilitățile, este una dintre ultimele deplasări ale Secretarului de Stat al SUA nu doar pe teritoriul Ucrainei, dar și în Europa în ansamblul ei, doarece mandatul actualei administrații este pe sfârșite. Nu este cert că Antony Blinken își va păstra funcția în noua administrație, deși, dacă la putere vine Kamala Harris, sunt posibile cu totul alte numiri. Într-un fel este un gest simbolic, care arată că atât conducerea politică americană, cât și cea britanică subliniază că poziția lor privind susținerea Kievului în confruntarea cu Moscova nu s-a schimbat. Susținerea include și noile tranșe din programul de ajutor, include și sprijin politic, dipolomatic. Poate se va discuta perspectiva organizării acolo a așa-numitei a doua conferințe pentru o reglementare pașnică, deoarece conducerea ucraineană a declarat că dorește convocareea unei astfel de conferințe cât mai repede posibil, până la alegerile americane din noiembrie. Poate că Ucraina va solicita o creștere a volumului ajutorului militar și de a i se dezlega mâinile în vederea folosirii rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Știm că în această chestiune nu există o poziție unitară între Marea Britanie și SUA, Washington adoptând, prin tradiție, o poziție ceva mai prudentă decât Londra. Poate că și acesta va fi un subiect de discuție. Cred însă că este puțin probabil ca ceva să se schimbe fundamental, deoarece, dacă vorbim de ajutor militar, există anumite proceduri, reguli, fiind greu de presupus că Secretarul de stat și ministrul de Externe al Marii Britanii pot lua decizii independente, fără prelucrarea lor, iar la nivelul puterii legislative vor fi, cel mai probabil, simple declarații politice care nu presupun o schimbare radicală a formatului de susținere a Kievului de către Londra și Washington.”

Este puțin probabil ca americanii să permită acum Kievului să atace teritoriul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune. Este punctul de vedere exprimat de Serghei ȘEIN, cercetător la Centrul pentru Studii europene și internaționale complexe, de la Școala Superioară de Economie:

„În pofida tuturor acestor informații, cred că este o mișcare destul de lipsită de logică din punctul de vedere al actualei administrații americane democratice. Ținând cont de faptul că alegerile bat la ușă, ei nu au deloc nevoie de o creștere a riscurilor de escaladare și de atragere în mod real, de această data, a NATO în conflict, pentru a nu prăbuși ratingul lui Harris. Pornesc de la această logică, pentru că nu aș da crezare, deocamdată, acestor informații, dar mă tem să nu dau cu bâta în baltă, desigur, pentru că știm bine că, deseori pe parcursul actualui conflict ucrainean țările occidentale, au luat decizii în mod irațional. În ultimele luni, într-adevăr, riscurile de escaladare au crescut tot mai mult, aventura ucraineană în Regiunea Kursk, întrebările legate de permisiunea de a ataca teritoriul rusesc care se aud tot timpul și cred că, în această situație, mai ales pe finalul adminsitrației democrate a lui Bidan, americanii au nevoie, din punctul lor de vedere, să-și sincronizeze ceasurile cu administrația ucraineană.”

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat marți că Statele Unite, ca și înainte, nu sprijină atacurile ucrainene în adâncimea teritoriului rus, în ciuda planurilor președintelui american Joe Biden de a discuta acest lucru cu premierul britanic.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Am scris ieri despre vizita lui Blinken și a lui Lammy la Kiev și despre scopul lor (,,planul B”). Pe lângă această vizită, premierul britanic Keir Staimer se va întâlni mâine la Washington cu Joe Biden, când se va lua decizia finală prin care guvernul britanic va permite Ucrainei de a folosi rachete de croazieră Storm Shadow împotriva unor ținte militare de pe teritoriul Rusiei. Astea sunt pe lângă rachetele ATACMS permise în convorbirea de ieri de la Kiev. Blinken declarase la Kiev: ,,Lucrăm de urgență pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient.” Apărare? Aceasta înseamnă un atac asupra Rusiei! S-a găsit și amețitul de Lammy să spună despre Rusia: ,,Acesta este imperialismul. Acesta este fascismul”, după ce l-a acuzat pe președintele Putin de ,,aroganță și lăcomie.” I-aș transmite acestui impertinent habarnist câteva vorbe, dar mă tem să nu cadă internetul (între timp a și căzut!) de la ceea ce aș dori să scriu. Chiar și Zelenski se va prezenta luna aceasta cu un ,,plan de victorie în fața stăpânului Biden, când va participa la Adunarea Generală ONU. Acest plan-minune îl va prezenta și celor doi candidați la președinția SUA, Trump și Harris. De la negocieri de pace au trecut la mega-înarmări și planuri fanteziste? Părerea mea este ca Rusia să fie deja cu mâna pe butonul roșu și la orice mișcare suspectă din partea șmecherilor să acționeze! Își permit prea multe.

  2. Prisaca spune:

    Nu ar fi mai bine pentru Moscova sa nu se mai justifice atat in fata acestor derbedei? Au tot dreptul sa foloseasca orice fel de munitie, atata timp cat SUA si Occidentul livreaza arme Ucrainei. Adica cum? ei au dreptul sa livreze arme Ucrainei dar Iranul, China si Coreea de Nord nu au dreptul de a livra arme Rusiei ?! Conducerea Rusiei incepe sa devina penibila cu atatea justificari in fata celor care doresc dezmembrarea Rusiei. Nu mai putin penibili devin SUA cu sanctiunile lor. De doi ani ei tot aplica sanctiuni, iar cei sanctionati prospera. De- adreptul stupizi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2954918