Expert: Raidul dronelor ucrainene asupra Moscovei a avut trei obiective
11/11FSB: A fost dejucată încercarea de deturnare a unul elicopter militar de către spionajul Ucrainei
12/11Cine din UE a avut de câștigat și cine a pierdut de pe urma revenirii lui Trump la Casa Albă?
Evgheni POZDNIAKOV, Vzgliad
Vestea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă a zguduit viața politică din Europa. În Germania, coaliția de guvernare s-a prăbușit, Polonia a început să se justifice pentru insultele adresate lui Trump, iar președintele francez a reamintit încă o dată ideea veche a autonomiei europene. În același timp, analiștii nu au nicio îndoială că vor începe cel puțin războaie comerciale între SUA și UE. Cum vor decurge acestea pentru Europa și cum vor afecta toate acestea echilibrul de putere în cadrul Lumii Vechi?
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că, după învestirea lui Donald Trump, SUA s-ar putea retrage din conflictul din Ucraina. În cadrul emisiunii postului de radio Kossuth, el a subliniat că republicanul „urăște acest război”, iar forțele armate ucrainene suferă înfrângere după înfrângere. Însă, în ciuda eșecurilor militare și politice, Zelenski continuă să ceară sprijin din partea Europei.
Astfel, el a considerat necesar să transfere Ucrainei active rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, dacă europenii ajută Kievul, UE va fi „foarte rănită” . Cu toate acestea, unele țări și, mai ales, Bruxelles-ul rămân angajate să sprijine Forțele Armate ucrainene.
Potrivit lui Peter Stano, reprezentant al serviciului de politică externă al UE, asociația va continua să ofere asistență Ucrainei chiar și după victoria lui Trump, scrie RIA Novosti. Și președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la UE să convină asupra unor acțiuni comune în domeniul securității. Potrivit evaluării sale, organizația trebuie să evite dezbinarea și să împiedice punerea în aplicare a unei politici „fiecare pentru el”.
Potrivit experților, aceste diferențe de evaluare sunt cauzate de rezultatele alegerilor din SUA, pentru care mulți lideri ai UE pur și simplu nu au fost pregătiți. În același timp, este puțin probabil ca aceștia să aibă timp să se pregătească pentru inaugurarea lui Donald Trump la 20 ianuarie, deși îi așteaptă confruntări, noi războaie comerciale și creșterea cheltuielilor pentru NATO
Comisia Europeană
„Noul președinte al SUA va încerca să se orienteze spre forțele de dreapta din Europa. Nu va uita niciodată cum stânga l-a demonizat, umilit și insultat. Prin urmare, CE condusă de Ursula von der Leyen ar putea să nu reușească să normalizeze relațiile cu administrația republicană”, a explicat politologul german Alexander Rahr.
„Cu atât mai mult temele de dialog pe care le au sunt extrem de puține. Pentru Trump, bunăstarea Statelor Unite rămâne pe primul loc. El va încerca să extragă pentru America un număr maxim de privilegii în cadrul relațiilor comerciale cu UE. Desigur, asociația va încerca să se protejeze de presiunile americane. Prin urmare, încăierările regulate dintre CE și Trump vor deveni în curând un subiect de discuție în mass-media occidentală”, a adăugat analistul german.
Germania
Relațiile noului președinte american cu Berlinul vor fi dificile. Victoria republicanului a provocat deja prăbușirea coaliției de guvernământ din Germania. Potrivit expertului în domeniu, Artem Sokolov, „guvernul semafor” nu putea manifesta ca un negociator eficient cu Trump, motiv pentru care în Germania a fost lansat procesul de „reasamblare” a Bundestag-ului.
În același timp, Rahr a numit acest proces „neașteptat” pentru germanii înșiși. El a menționat că autoritățile locale mizau pe o victorie a lui Kamala Harris. În acest moment, guvernul este în panică: administrația lui Olaf Scholz se teme că Trump va lăsa Ucraina fără finanțare și va impune taxe suplimentare pe importurile de bunuri germane.
Experții sunt de acord că schimbările de la Casa Albă oferă Berlinului o șansă de a ieși din criză, care s-a format ca urmare a deciziilor greșite de-a lungul conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, nu este clar dacă Berlinul va profita de ea. Rahr admite că Germania ar putea rămâne „ultimul apărător al Ucrainei” în Europa.
Franţa
„Emmanuel Macron este, de asemenea, puțin probabil să reușească să devină liderul noii Europe. Există o criză permanentă a puterii în Franța. Parlamentul local este în mare parte în dezacord cu șeful statului. Alegerile prezidențiale sunt chiar după colț, unde Marine Le Pen și mișcarea sa au șanse mult mai mari de câștig decât cei care se orientează în prezent spre Macron”, a reamintit Rahr.
„Macron a ratat șansa de a readuce Franța pe calea lui Charles de Gaulle pentru a lupta pentru independența țării și a întregii Europe față de Statele Unite. Cred că seamănă tot mai mult cu o rață moartă. El este paralizat în multe privințe. Trump înțelege acest lucru. Prin urmare, Parisului nu-i este sortit să joace un rol însemnat în conturul european al politicii americane”, a prezis Rahr.
Italia
”Premierul Italiei, Georgia Meloni, este mai potrivită pentru rolul unuia dintre promotorii intereselor SUA în UE. Trump îi susține mesajul-cheie: Lumea Veche are nevoie de state naționale puternice. Noul președinte al Statelor Unite nu vrea să lucreze cu o CE abstractă și fragmentată. El are nevoie de lideri clari și concreți care pot pune rapid în aplicare deciziile importante”, a declarat politologul german. „Meloni este un candidat evident pentru a asigura o interacțiune eficientă între Italia și Statele Unite. În ultimă instanță, Italia este și ea una dintre cele mai importante economii ale Uniunii. Este foarte posibil ca actori precum Viena, Budapesta și Varșovia să urmeze în viitor formatul de dialog dintre Roma și Washington”, spune el”, a apreciat Rahr.
Polonia
„Se vehiculează ideea că Polonia a fost „soția europeană îndrăgită” a lui Trump în timpul primului său mandat. În realitate, situația a fost, de fapt, mai complicată”, a apreciat expertul în problematica poloneză, Stanislav Stremidlovski.
„Există în Polonia un număr destul de mare de oponenți ai lui Trump. Actualul prim-ministru Donald Tusk lansa în mod regulat fraze neplăcute în direțcia liderului republican. Acum se încearcă mușamalizaraea scandalului legat de afirmațiile lui. Adică Polonia va avea mare noroc dacă noul președinte nu le va aminti aceste greșeli atât de uriașe”, a subliniat Stremidlovski.
Țările baltice
„Odată cu victoria lui Trump, poziția țărilor baltice în UE se va înrăutăți. În prima sa cadență, republicanul a dat de înțeles că Europa nu este prioritatea sa, ceea ce înseamnă că țările din regiune trebuie să își rezolve singure problemele de securitate. El spunea disrect că intenționează să apere Estonia, Lituania și Letonia numai în cazul în care va înțelege folosul lor pentru Washington”, a amintit politologul Aleksandr Nosovici.
„„Iar faptul că Trump nu consideră apărarea statelor baltice ca fiind 100 % necesară reduce deja poziția acestora în ringul paneuropean. El va încerca cu siguranță să paseze responsabilitatea pentru aceste țări pe umerii Germaniei sau ale Franței, ceea ce, pentru ele, înseamnă importante costuri economice”, a adăugat expertul.
Ungaria
„Ca și republicanii în ansamblul lor, Trump nu va uita niciodată sprijinul activ din partea premierului Ungariei, Orban. În timp ce toți politicienii europeni au susținut-o direct pe Kamala Harris, el nu s-a frânt sub greutatea poziției Bruxelles-ului. Noul președinte al SUA îl va recompensa cu siguranță pe aliatul său. Se poate anticipa că influența Budapestei în UE va crește și ea”, spune politologul Alexander Rahr.
Prin urmare, potrivit experților, victoria lui Trump a accentuat și mai mult tendința de degradare geopolitică a Europei.
În primul rând, elitele actuale ale UE nu sunt pregătite pentru o confruntare cu Statele Unite în interiorul Euro-Atlanticii – nici din punct de vedere moral, nici intelectual, nici al resurselor. Și, în al doilea rând, va duce la o schimbare a raportului de forțe în Europa în favoarea acelor țări și grupuri de elite care preferă pragmatismul în economie, realismul în politică și absența rusofobiei – la urma urmei, fără cooperare cu Rusia, nu numai independența Europei este imposibilă, ci chiar autonomia sa.
În acest sens, potrivit analiștilor, sunt percepute din ce în ce mai clar vorbele președintelui rus potrivit cărora generația actualî de politicieni europeni „nu are minte suficientă”: „Nu pentru că sunt proști, nu, ci pentru că deciziile economice sunt luate de politicieni care nu au nimic de-a face cu economia. Deciziile sunt politizate, nu sunt calculate și nu au o justificare reală”.
1 Comment
Cine are de câștigat? În primul rând SUA. Va avea loc o schimbare radicală a societății americane. Stângiștii, globaliștii și progresiștii vor avea cel mai mult de suferit. Timpul lor se scurtează. Ideologia woke, autotarismul globalist, manipularea rasială, sexualizarea copiilor, promovarea ideologiei trans în școlile publice, ideea fluidității de gen și alte asemenea aberații, problema migranților ilegali, cenzura – toate sunt pe agenda de lucru a lui Trump pentru a le pune capăt. Societatea americană, cea care a mai rămas întreagă la minte și suflet, va avea de câștigat. Alegerea lui Trump a stârnit panică la Washington. Mulți se tem că-și vor pierde posturile, afacerile bănoase. Cine mai are de câștigat? Oamenii normali, care speră că lumea se va întoarce din drumul periculos pe care a pornit. Ungaria, Serbia și Slovacia sper că vor avea de câștigat. Dar cel mai mult îmi doresc să fie un mare câștig pentru Rusia. A fost destulă umilința și bătaia de joc din partea Statelor Unite sub președinția lui Biden. Nu spun că Trump va iubi Rusia, dar poate va avea mai multă diplomație, respect și deschidere de a discuta cu partea rusă. Cine are de pierdut? Mulți, foarte mulți. În primul rând Ucraina, în frunte cu măscăriciul Zelenski. Apoi toți liderii vasali din Occident, care au lins atâta timp bombeurile lui Biden și au acceptat tâmpeniile Ursulei. Sper să plătească toți cu vârf și îndesat! Cu noi e altă poveste. Indiferent cine este sau va fi la conducerea Statelor Unite, tot sub ocupație americană vom fi. Pentru noi nu va mai fi niciodată bine și nici nu vom avea ceva de câștigat, să nu ne facem iluzii. Am pierdut de mult lupta. Suntem o colonie ocupată militar de americani. Ce putem face? Să ne bucurăm pentru cei care au de câștigat. Măcar atât să facem.