Hot News
NI: Lansând racheta ”Oreșnik”, Rusia și-a arătat colții și a evitat escaladarea
28/11
Conferința de presă susținută la Astana de Vladimir Putin: summitul ODKB, ”Oreșnik”, Ucraina
28/11

Serghei Lavrov, interviu pentru cotidianul Rossiiskaia gazeta

Serghei Lavrov/ Foto: rg.ru

Punctele principale

Ucraina

  • Nicio escaladare venită din partea inamicului nu ne va obliga să ne abatem de la realizarea obiectivelor operațiunii militare speciale.
  • În privința Ucrainei, trebuie eliminate cauzele primordiale ale conflictului. Printre ele se numără crearea unor amenințări pe termen lung la adresa securității Rusiei pe direcția vestică, inclusiv extinderea NATO spre est, precum și încălcări sistematice de către regimul de la Kiev ale drepturilor rușilor și ale oamenilor care se asociază cu limba rusă, cu cultura rusă și credința ortodoxă.
  • Un element necesar al soluționării politice a conflictului trebuie să fie demilitarizarea și denazificarea, asigurarea, pentru teritoriile controlate de regimul de la Kiev, a statutului de țară nealiniată, neutră și fără arme nucleare. Fără îndoială, condiția oricăror înțelegeri va fi recunoașterea realităților politice și teritoriale consfințite în Constituția Rusiei.

Orientul Mijlociu

  • Situația din Orientul Mijlociu continuă să se degradeze. Aceasta este consecința directă a politicii agresive, militariste a Israelului și a dorinței Washingtonului de a monopoliza funcțiile de mediere, sacrificând deciziile consensuale ale Consiliului de Securitate al ONU.
  • Cheia pentru însănătoșirea situației în Orientul Mijlociu, inclusiv din Liban, nu poate fi decât normalizarea situației din zona conflictului palestino-israelian. <…> Următorul pas în depășirea fazei acute a crizei trebuie să fie crearea condițiilor pentru implementarea unei formule bi-statale de reglementare.

Neocolonialismul

  • Exploatarea de către metropole a fostelor lor colonii nu a încetat niciodată. Și-a schimbat doar forma, dar scopul a rămas același – acela de a „pompa” resursele țărilor din Asia, Africa și America Latină de dragul menținerii dominației Occidentului și susținerii unui nivel de trai ridicat pentru populația lor.
  • Țările în curs de dezvoltare ridică în mod insistent problema locului lor în sistemul internațional de diviziune a muncii, care, în forma sa actuală, este el însuși o manifestare clară a neocolonialismului modern.

Clima

  • Considerăm depolitizarea cooperării pe probleme climatice drept o prioritate a noastră. Obiectivele în acest domeniu trebuie fixate în mod realist, iar implementarea lor trebuie să contribuie la o dezvoltare socio-economică echilibrată a tuturor țărilor.
  • Obiectivul „tranziției energetice” îl privim în contextul asigurării accesului tuturor la surse de energie ieftine, sigure, durabile și moderne. Atribuim un rol cheie gazelor naturale în acest proces.
  • Rămânem oponenți consecvenți ai transformării ”verzi” accelerate promovate de țările occidentale. Obsesia pentru acest subiect a dus deja la o creștere nejustificată a prețurilor la energie și, ca urmare, la un preț record pentru îngrășămintele minerale.

(Rezumatul publicat de MAE al Rusiei)

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Lumea trece printr-o schimbare profundă de care multă lume nu cred că este conștientă. Cu sprijinul Statelor Unite, Europa este aproape moartă, lumea stă pe un butoi de pulbere . Washingtonul este complicele tăcut al celui de-al treilea război mondial. Scriam într-un comentariu anterior că el va începe din Orientul Mijlociu, însă am greșit. Analizând mai atent situația globală, cred că el a început deja dar se desfășoară pe ,,capitole.” Nu e ușor de recunoscut pentru că e total diferit de cele anterioare: nu e declarat oficial și nu se concentrează într-un singur loc al planetei, ci are loc pe tot globul. Aproape toate națiunile sunt implicate, direct sau indirect. Pentru elita care conduce lumea asta viața nu are nici o valoare, în special viața altora. Pentru a-și păstra puterea, bogăția și controlul asupra popoarelor s-au folosit de războaie și pandemii. Le vor folosi în continuare. SUA nu va renunța niciodată la războaie. Scriitorul și dramaturgul austriac Arthur Schnitzler scria în 1939 în cartea sa ,,Despre război și pace” următoarele: ,,Atâta timp cât există cineva care prin intermediul războiului își poate crește bogăția și în același timp ar putea să dobândească putere și influență din desfășurarea acestei conflagrații, războaie vor exista. Și pe ele se bazează cei care vorbesc de pacea mondială. Nu pe cauze și motive religioase, filosofice sau etnice; astea n-au nici o importanță. Cu melancolii și sentimentalisme niciodată nu se poate impresiona inima generalului sau a furnizorului de echipament militar. Solidaritatea celor puternici este mai tare decât cea a popoarelor.”
    Problema încălzirii globale este o mare minciună! Acum vreo două decenii, David Rockefeller a plănuit o nouă strategie pentru a face încă un pas înainte în a impune un guvern mondial. A lansat ideea că toți trebuie să luptăm împotriva marelui pericol care amenință omenirea: schimbările climatice. Iar de acest mare pericol e responsabil omul, datorită emiterii de dioxid de carbon în atmosfera terestră. Fostul vicepreședinte al SUA, Al Gore, s-a transformat în portavocea internațională a unei teorii cretine. A realizat documentarul doctrinar ,,O realitate incomodă”, premiat la Festivalul de la Cannes în 2006. Dezbaterea Interguvernamentală asupra Schimbărilor Climatice a ONU a consolidat acest documentar înșelător. N-au fost suficiente conferințele sale în jurul lumii pentru îndoctrinarea populației adulte, dar s-a gândit să manipuleze și mințile copiilor obligându-i să vizioneze filmul în toate școlile. Numai că în Marea Britanie șmecherul Gore și-a găsit ,,nașul” în persoana unui director de școală (Stewart Dimmock). Acesta a făcut o plângere la Tribunal împotriva deciziei guvernului britanic de a proiecta filmul în școlile secundare. Judecătorul Michael Burton de la Tribunalul Superior al Londrei a caracterizat filmul drept politică de partid și nu un documentar științific, enumerând erorile (minciunile) identificate. În 2007, Martin Durkin a realizat documentarul ,,Marea minciună a încălzirii globale”, în care oamenii de știință intervievați au demontat afirmațiile mincinoase ale lui Al Gore. Însă mulți mai cred și azi aceste teorii absurde, ceea ce demonstrează că publicul adoră dramele. Dacă ar citi sau ar viziona știri normale, adevărate, nu li s-ar părea interesant. N-ar mai exista ,,breaking news.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2990831