Hot News
VȚIOM: Prilepin l-a întrecut pe Pușkin în bătălia pentru titlul de scriitor al anului 2024
10/01
„A avut dreptate”: Dodik, despre avertismentul profetic adresat Europei de Putin
11/01

„Principala problemă”. Polonia sună de alarmă din cauza Rusiei

Steagurile Poloniei și UE/ Foto: RIA Novosti

În Europa, crește sprijinul acordat partidelor care se pronunță pentru încheierea conflictului ucrainean și vorbesc despre consecințele negative ale ruperii relațiilor cu Rusia, ceea ce amenință unitatea Europei, scrie publicația poloneză lFakt.

„Pentru Polonia, principala problemă ce decurge din puterea tot mai mare a partidelor populiste din Europa, numite deseori pro-Kremlin, este amenințarea la adresa solidarității europene în formarea unui răspuns la amenințarea dinspre Est”, se spune în articol.

Se precizează că printre factorii ce determină schimbarea stării de spirit la nivelul populației se numără scăderea bunăstării și creșterea prețurilor la energie.

„Legătura dintre acești factori și conflictul aflat în desfășurare în Ucraina duce la faptul că în multe țări europene electoratul votează împotriva curentului politic dominant. De asemenea, cetățenii cred că o înghețare rapidă a conflictului ruso-ucrainean va antrena întoarcerea la vremurile de prosperitate”, subliniază autorul.

Ungaria și Slovacia s-au pronunțat nu o dată împotriva livrărilor de arme în Ucraina, subliniind că acest lucru împiedică rezolvarea situației, implicând direct țările NATO în conflict. După ce Kievul a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, premierul Slovaciei, Robert Fico, și ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-au criticat aspru pe Zelenski și Uniunea Europeană inactivă. Cu o zi înainte, Szijjártó a amintit că acordul de asociere dintre Ucraina și UE, care prevede, printre altele, securitatea aprovizionării cu energie, trebuie respectat de ambele părți. Totodată, Fico a declarat că în timpul negocierilor de la Bruxelles privind situația creată de oprirea de către Ucraina a tranzitului de gaze va face totul pentru a trezi Comisia Europeană „din somnul ei cel dulce”. De asemenea, el l-a acuzat pe Zelenski că a făcut intenționat rău Uniunii Europene.

În decembrie, Germania a anunțat dizolvarea parlamentului pe fondul unei crizei guvernamentale izbucnite la începutul lunii noiembrie, după ce ministrul de Finanțe, Christian Lindner, din partes Partidului Liber Democrat (FDP) a fost demis la insistențele cancelarului Olaf Scholz. Printre motivele acestei decizii, cancelarul a invocat reticența fostului ministru de a aproba, în cadrul planificării bugetului de stat, atât o creștere a cheltuielilor pentru sprijinirea Ucrainei, cât și investiții în viitorul Germaniei. Potrivit sondajelor, partidul de dreapta Alternativa de dreapta pentru Germania (AfD), pe care mulți din Occident o numesc „pro-rusă”, are șanse foarte mari de câștig.

Pe fundalul falimentului economic real al Ucrainei, al înfrângerilor sale pe front și al oboselii partenerilor săi din cauza nevoii de a finanța la nesfârșit Kievul, Occidentul și în interiorul țării au început să vorbească din ce în ce mai mult despre necesitatea începerii negocierilor de pace.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Polonia, Polonia, vechea și veșnica dușmană a Rusiei încă din perioada Rusiei kievene… N-a reușit atunci să-i ia teritoriile sud-vestice, n-a reușit s-o treacă la credința catolică. Ce a crezut că poate face acum? S-a aliat cu țările occidentale împotriva Rusiei. S-a aliat cu cine nu trebuie și este de partea greșită a baricadei. Ungaria, Slovacia și Serbia au ales partea cea bună și de aceea nu cred că vor avea de suferit. Polonia începe să se agite pentru că șandramaua UE se clatină, pentru că Trump nu e Biden. A fost atât de vocală împotriva Rusiei, încât acum a răgușit și nu mai poate striga după ajutor. Dar cine s-o asculte? Toate țările ostile Rusiei își vor primi răsplata pe care o merită. Nu poți să ignori Rusia, s-o marginalizezi și să lupți împotriva ei fără să plătești. A venit vremea scadenței. După atâtea summit-uri la care n-au invitat Rusia și pe care le-au numit ,,summituri de pace”, acum că sunt pe marginea prăpastiei se gândesc la negocieri de pace cu Rusia. Ei, de data aceasta Rusia se gândește, nu se grăbește și va încheia negocieri atunci când va considera că e momentul și în condițiile impuse de ea. Până atunci, Occidentul să se agite că agitația e bună împotriva frigului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3012008