
Cetăţean al Moldovei arestat de FSB în Rusia
15/04
Volodin: Kallas trebuie suspendată și dusă în fața tribunalului ONU
15/04Cât de imprevizibil este Donald Trump? Senatorul Pușkov, despre președintele SUA

Senatorul Aleksei Pușkov/ Foto: Serviciul de presă al Consiliului Federației
Senatorul Aleksei Pușkov, președintele Comisiei pentru Politica Informațională și Interacțiune cu Mass-media, a vorbit despre obiectivele urmărite de politicienii occidentali pe parcursul negocierilor menite să pună capăt conflictului din Ucraina, scrie publicația Argumentî i faktî (aif.ru).
”Trump ia în serios pericol ca Rusia și Statele Unite să se confrunte din cauza Ucrainei, o țară care este străină președintelui american” – ALEKSEI PUȘKOV.
Dmitri Sokolov, aif.ru: – De câteva luni, Donald Trump asigură că un armistițiu în Ucraina este tot mai aproape. Cu toate acestea, judecând după rapoartele despre situația de pe front, starea de tensiunea se intensifică în zona operațiunii militare speciale: dronele zboară asupra orașelor, jurnaliștii mor. Președintele SUA confundă dorințele cu realitatea?
Aleksei Pușkov: – Donald Trump abordează acest subiect pentru că este cu adevărat îngrijorat că Ucraina ar putea implica Statele Unite într-un al treilea război mondial. Și tocmai acest lucru încearcă el să prevină. Trump ia în serios pericolul ca Rusia și Statele Unite să se confrunte din cauza Ucrainei, o țară care este străină președintelui american. El consideră că o asemenea evoluție a evenimentelor este o adevărată nebunie. La rândul lui, Vladimir Putin dă de înțeles că noi nu dorim un conflict militar cu Occidentul. Acest lucru îi apropie pe cei doi președinți și vedem reluarea dialogului ruso-american. Dar până la o restabilirea totală a relațiilor este încă departe.
”Primirea Ucrainei în NATO ar însemna pentru Statele Unite asumarea unor obligații prea mari, care ar pune sub semnul amenințării însăși securitatea Statelor Unite” –ALEKSEI PUȘKOV
— Pentru că nimeni nu se grăbește să ridice sancțiunile?
Aleksei Pușkov: – Firește. Ținând cont de numărul de sancțiuni introduse de Statele Unite, nu se poate vorbi despre o normalizare a relațiilor cu Statele Unite. Acest lucru se va întâmpla când sancțiunile vor fi ridicate. Și, bineînțeles, SUA continuă să ducă un „război proxy” împotriva Rusiei, furnizând arme Ucrainei. Este o situație paradoxală când concomitent se derulează atât acțiuni militare, cât și negocieri. Este adevărat că, deocamdată, negocieri se poartă pe o gamă limitată de aspecte, inclusiv siguranța navigației în Marea Neagră și renunțarea la atacurile asupra infrastructurii energetice.
— Care ar putea fi planul lui Trump, este el gata să facă presiuni asupra Ucrainei?
Aleksei Pușkov: — După cum înțeleg eu, Washingtonul speră ca prin presiuni să determine treptat Kievul să recunoască realitatea, adică faptul că este imposibil să restitui teritoriile pierdute, la fel cum imposibil este ca Ucraina să devină membră a NATO. Primirea Ucrainei în NATO ar însemna pentru Statele Unite asumarea unor obligații prea mari, care ar pune sub semnul amenințării însăși securitatea Statelor Unite. Este exact ceea ce Trump nu vrea. Nici administrația Biden nu a vrut o confruntare armată cu Rusia, dar a mers pe muchie de cuțit. Trump a împins această limită dincolo de care urmează amenințarea folosirii armelor nucleare, iar lumea a răsuflat ceva mai liniștită. Reluarea dialogului dintre președinții Rusiei și Statelor Unite dă speranțe. Desigur, în SUA au rămas și susținători ai continuării acțiunilor militare, dar acum aceștia sunt în primul rând europeni.
”Cel mai probabil este că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina într-o formă sau alta. Dar deja nu mai este pe gratis” – ALEKSEI PUȘKOV.
— Participarea lor la negocieri constă în a submina negocierile?
Aleksei Pușkov: — Dar ei nu participă la discuții, slavă Domnului. Calculul europenilor este că, într-un final, procesul de soluționare va da greș și că nu se va ajunge la nici o înțelegere cu Rusia. Iar atunci Trump va fi forțat să se bazeze din nou pe aliații lui europeni. Zelenski își face propriul joc – jocul de a continua operațiunile militare. Ca și europenii, el încearcă, la rândul lui, să zădărnicească, pe nevăzute, planul lui Trump.
— De ce președintele SUA pare obsedat de conflictul din Ucraina?
— Am menționat deja un motiv – amenințarea unui conflict nuclear. Pentru Trump, securitatea SUA este mai presus de orice. Al doilea motiv este politic. Washingtonul caută o ieșire. Dacă SUA abandonează, pur și simplu, Ucraina la voia sorții, va fi o lovitură gravă dată prestigiului Americii în lume. Vor să iasă din conflict păstrând aparențele, nu să fugă de el, ca din Afganistan. Prin urmare, cel mai probabil este că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina într-o formă sau alta. Dar deja nu mai este pe gratis. Un exemplu al noii politici este acordul cu minereurile și ideea de a transfera americanilor centralele nucleare ucrainene – Trump vede în acest lucru un interes al SUA.
— Cât de încrezător se simte Trump la Casa Albă? Are doar un singur mandat. Cum va rezolva această problemă?
Aleksei Pușkov: — Cred că Trump va încerca să analizeze posibilitatea modificării Constituției SUA în sensul revizuirii prevederii ce interzice să fie ales în calitate de președinte de cel mult două ori. Dar pentru aceasta este nevoie de aprobarea a două treimi din numărul total de senatori și a două treimi din numărul total de membri ai Camerei Reprezentanților. Acum, republicanii nu dispun de o astfel de majoritate. Mai mult, trei sferturi dintre state trebuie să se pronunțe în acest sens. Adică el trebuie să depășească niște bariere legislative foarte serioase. Cu toate acestea, susținătorii lui evocă deja acest lucru. Cum vor proceda este un mare semn de întrebare, dar un astfel de scenariu nu poate fi exclus complet.
”Trump este un excelent demagog. Într-adevăr, el poate spune un lucru, iar a doua zi altceva” – ALEKSEI PUȘKOV
— Se spune că l-ar putea aduce la putere pe fiul său cel mic, Baron?
Aleksei Pușkov: — Statele Unite nu sunt țara unde există succesiune directă la tron. Deși nepotismul în politică este acolo un fenomen obișnuit. Robert Kennedy, fratele președintelui John Kennedy, a candidat în 1968, dar a fost asasinat, altfel ar fi devenit și el președinte. Au fost doi președinți Bush – senior și junior, iar alt membru al familiei, Jeb Bush, a fost guvernator de Florida. Teoretic, o dinastie Trump este posibilă, dar nu sub forma unei „succesiuni directe”. Când tânărul va crește, va căpăta experiență politică, va sta în Congres, își va asigura sprijinul partidului și al alegătorilor, atunci poate va avea o șansă.
— Trump și-a retras nu o dată declarațiile publice. El a spus că a fost o glumă promisiunea de a pune capăt conflictului din Ucraina în 24 de ore și a „uitat” că l-a făcut dictator pe Zelenski. Te poți bizui pe el în negocieri?
Aleksei Pușkov: — În realitate, afirmațiile conform cărora Trump este imprevizibil și inconsecvent nu sunt chiar adevărate. Da, se joacă cu declarațiile și cuvintele, dar când vine vorba de demersuri importante, el este destul de previzibil. Și chiar abordează adesea declarațiile sale ca și cum ar fi un joc politic. Trump este un excelent demagog. Într-adevăr, el poate spune un lucru, iar a doua zi altceva, dar astfel transmite el diferite semnale. L-a făcut pe Zelenski „dictator fără alegeri”, după care a făcut un mic pas înapoi, dar afirmația inițială nu a dispărut nicăieri. A fost exprimată atitudinea față de Zelenski. S-a trimis un semnal: legitimitatea lui este sub semnul întrebării. Întreaga lume a început să vorbească despre alegeri în Ucraina și despre o posibilă înlocuire a lui Zelenski.
Trump ar trebui evaluat după marile sale acțiuni. A vrut să reînnoiască relațiile cu Vladimir Putin – și le-a reluat. A spus că vrea să obțină Groenlanda și tot timpul face ceva în această direcție. A promis să recunoască oficial doar două genuri – masculin și feminin, a promis să interzică participarea persoanelor transgender la sporturi feminine – și a făcut-o. A dezvăluit documente despre asasinarea lui Kennedy, așa cum a fost anunțat. De aceea, eu cred că intenționează la modul cel mai serios să pună capăt conflictului ucrainean. Dar ce va ieși din această intenție – și cât de curând – este altă întrebare.
1 Comment
Sigur că Trump nu ar vrea ca SUA să fie implicate într-un Al Treilea Război Mondial cu Rusia pentru că știe ce va urma. Dar nu vrea nici ca SUA să iasă cu imaginea șifonată din acest conflict (ca în Vietnam și Afganistan). Însă, în primul rând, va trebui să-și recunoască înfrângerea din Ucraina, altfel acest conflict nu se va putea încheia și va escalada tot mai mult. În al doilea rând trebuie să sisteze complet trimiterea de armament în Ucraina. Sprijinirea Ucrainei cu armament, militari sau financiar nu o ajută, ci o distruge total.