
Schimbul de prizonieri și încetarea focului – principalele rezultate ale discuțiilor de la Istanbul
02/06
Ce propune Rusia în Memorandumul său
03/06Ce au convenit Rusia și Ucraina la a doua întâlnire

2 iunie 2025. Istanbul. A două rundă de negocieir ruso-ucrainene/ Foto: TASS
Medinski: Moscova și Kievul vor efectua cel mai amplu schimb de prizonieri
Luni, 2 iunie, s-a desfășurat la Istanbul a doua rundă de negocieri privind soluționarea conflictului ruso-ucrainean. Întâlnirea s-a derulat în limba rusă și a durat puțin peste o oră. Părțile au analizat memorandumurile de încetare a focului propuse una celeilalte și au convenit un schimb de prizonieri. Esențialul despre întâlnire și bilanțul acesteia în materialul publicației Gazeta.ru.
Pe 2 iunie, la Palatul Ciragan din Istanbul a avut loc a doua rundă de negocieri dintre părțile rusă și ucraineană privind o soluționare pașnică. Ca și la prima întâlnire, desfășurată la Istanbul pe 16 mai, delegațiile au fost conduse de ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, și de asistentul președintelui Rusiei, Vladimir Medinski.
La negocieri a participat, de asemenea, ministrul turc de Externe, Hakan Fidan. Ministrul turc a ținut discursul de întâmpinare și a subliniat că întâlnirile regulate dintre Rusia și Ucraina sunt importante pentru consolidarea încrederii dintre părți.
„În primul rând, sperăm ca discuțiile să fie productive, să fie obținut un progres concret și rezultatul dorit în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Fidan.
Potrivit TASS, negocierile s-au ținut în limba rusă și au durat puțin peste o oră. Întâlnirea s-a încheiat în jurul orei 16:00, ora Moscovei, după care delegațiile s-au retras pentru prânz. Reprezentantul ministerului turc de Externe, Oncü Keçeli, a declarat pentru RIA Novosti că a doua rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina s-a încheiat „nu negativ”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, la conferința de presă de la finalul reuniunii NATO de la Vilnius, că, la Istanbul, delegațiile rusă și ucraineană au procedat la un schimb de documente privind soluționarea conflictului și pregătesc un nou schimb de prizonieri.
„Au schimbat documente prin intermediul părții turce. Iar noi pregătim eliberarea altor prizonieri”, a declarat liderul ucrainean jurnaliștilor.
Rezultatele negocierilor
La încheierea negocierilor, șeful delegației ucrainene, Rustem Umerov, a declarat că Moscova și Kiev au convenit un schimb pentru toți prizonierii de război grav bolnavi și pentru toate persoanele sub 25 de ani, precum și pentru cadavrele militarilor, după formula ”6000 la 6000”.
„Federația Rusă a predat proiectul ei de memorandum cu condițiile de soluționare a conflictului, Kievul având nevoie de o săptămână pentru a-l studia, pentru ca apoi să ordoneze totul pas cu pas. Partea rusă nu a fost de acord cu un armistițiu necondiționat și cu o întâlnire a liderilor celor două state”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării.
El a adăugat că delegația ucraineană le-a propus rușilor să organizeze încă o întâlnire înainte de sfârșitul lunii iunie.
Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a confirmat că memorandumul a fost predat părții ucrainene. Documentul în sine este compus din două părți, din care a doua include o serie de pași spre o încetare a focului.
„Am rezolvat câteva probleme practice. Predăm părții ucrainene, în mod unilateral, 6.000 de cadavre congelate ale soldaților și ofițerilor ucraineni decedați <…> În al doilea rând, ne-am înțeles în privința celui mai mare schimb de prizonieri. Toți răniții grav și cei grav bolnavi vor fi schimbați conform formulei «toți pentru toți». Soldații tineri sub 25 de ani vor fi, de asemenea, schimbați conform acestei formule, plafonul fiind de cel puțin o mie de persoane de fiecare parte”, a declarat Medinski, adăugând că Moscova și Kiev vor crea o comisie pentru schimbul de soldați grav răniți fără a mai aștepta decizii politice.
Șeful delegației ruse a declarat că Moscova a propus o încetare a focului de 2-3 zile pe anumite zone ale frontului. El a precizat că acest lucru se face pentru a permite «comandanților să poată ridica cadavrele soldaților».
Deocamdată nu există încă informații exacte referitoare la ce cerințe au fost incluse în memorandumurile dintre Rusia și Ucraina. Agenția Reuters scrie însă că memorandumul ucrainean presupune o înghețare a operațiunilor militare de-a lungul liniei frontului, un armistițiu total pentru cel puțin o lună și un schimb complet de prizonieri.
La rândul său, publicația Axios a anunțat, citând un oficial ucrainean anonim, că, în versiunea ei a memorandumului, Rusia a cerut Ucrainei să își retragă trupele de pe întreg teritoriul Republicilor Donețk și Lugansk, al regiuinilor Zaporojie și Herson ca o condiție pentru un armistițiu.
Grupul European de Sprijin
Până să înceapă negocierile cu delegația rusă, doi oficiali ucraineni au avut, la Istanbul, o întâlnire cu reprezentanți ai Marii Britanii, Germaniei și Italiei.
Potrivit Ministerului de Externe al Ucrainei, întâlnirea a fost dezbătută activ în presa occidentală. Astfel, Bloomberg scrie că „perspectivele unei păci rămân îndepărtate, în pofida lunilor de eforturi ale președintelui al Statelor Unite, Donald Trump, care este tot mai dezamăgit de absența unui progres”.
Citând o sursă la curent cu mersul negocierilor, jurnalistul de la The Economist a declarat că Medinski a comentat sarcastic cererea de restituire a copiilor ucraineni.
„Nu faceți spectacol pentru bătrânelele europene pline de compasiune și fără copii” – așa a răspuns, potrivit jurnalistului Oliver Carroll de la The Economist, șeful delegației ruse la lista copiilor luați în Rusia, predată de ucraineni.
Carroll a menționat, de asemenea, că durata scurtă a negocierilor – puțin peste o oră – indică faptul că părțile au avut puține subiecte de discutat.
Medinski a confirmat că subiectul restituirii copiilor ucraineni „a fost prezent, a fost central”.
„Copiii care s-au trezit în situația între două focuri au fost evacuați, ei au fost evacuați, dar dacă există familie, sunt dați înapoi <…> În ultimul timp, partea rusă a restituit 101 copii, iar partea ucraineană 22 de copii <…> Nu există niciun copil răpit, există copii salvați de soldații noștri”, a spus Medinski.
Potrivit acestuia, pentru ”europenii slabi de înger”, Ucraina face un show pe tema „răpirii de copii”. În opinia lui, această „campanie rușinoasă de PR” să înceteze.
Perspective pentru o viitoare întâlnire
A doua rundă de negocieri de la Istanbul nu a adus nici un fel de surprize, întâlnirile s-au desfășurat în condiții de lucru, iar astfel de discuții vor mai exista, este convins prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Dmitri Novikov.
„Dacă pornim de la faptul că procesul de negocieri este în etapa de derulare, atunci ar trebui să existe mai multe întâlniri și nu una, și este puțin probabil ca aceste întâlniri se vor limita la luna iunie. Propunerile pe care părțile le-au schimbat între ele necesită acum studierea lor de către șefii de stat, care pot cere părerea structurilor de forță, a Ministerelor de Externe, a guvernelor și așa mai departe”, a declarat deputatul într-un interviu acordat Gazeta.ru.
El a explicat că acum a venit etapa studierii propunerilor reciproce, a evaluării acceptabilității și inacceptabilității acestora unul pentru celălalt.
„Întotdeauna negocierile durează mult, chiar și când se desfășoară cu un grad ridicat de înțelegere reciprocă. Acum negocierile vor dura cu atât mai mult, deoarece se desfășoară între părțile care rezolvă probleme antagoniste”, a concluzionat Novikov.
A treia rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia ar trebui să aibă loc, de asemenea, la Istanbul, dar nu au fost fixate încă date pentru întâlniri, a relatat agenția TASS, citând o sursă.