
Expert: Ucraina n-ar fi putut ataca aerodromurile Rusiei fără informații de la americani
04/06
„Kommersant”: Podurile au fost aruncate în aer cu explozibili din SUA
04/06Kremlinul, despre discuțiile cu Ucraina de la Istanbul

2 iunie 2025. Istanbul. A două rundă de negocieir ruso-ucrainene/ Foto: TASS
Nu trebuie să așteptăm progrese rapide, dar înțelegerile la care s-a ajuns sunt importante, a declarat Dmitri Peskov
Este incorect să așteptăm progrese rapide după negocierile cu Ucraina, dar înțelegerile convenite la Istanbul sunt importante, a declarat la o conferință de presă secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, citat de cotidianul Vedomosti.
Adresându-se jurnaliștilor, el a subliniat că tema soluționării conflictului ruso-ucrainean este „extrem de complicată” și constă dintr-un ”număr mare de nuanțe”. „Desigur, să aștepți niște decizii, progrese imediate ar fi incorect în cazul de față. Dar se lucrează în continuare, au fost obținute anumite înțelegeri la Istanbul, care sunt importante. În primul rând, pentru că este vorba de oameni, totuși. Aceste înțelegeri vor fi îndeplinite. Iar mai departe, munca va continua”, a spus Peskov. Kremlinul așteaptă din partea Ucrainei reacții la memorandumul care i-a fost înmânat.
Peskov a confirmat autenticitatea memorandumului publicat, elaborat de partea rusă. „Ați văzut textul publicat ieri al proiectului de memorandum pe care l-am înmânat părții ucrainene. El conține multe prevederi, există și mai multe variante. Totul este menit să elimine cauzele primordiale ale acestui conflict și să iasă pe traiectoria unei soluționări durabile”, a spus el. Potrivit lui Peskov, memorandumul a fost predat părții ucrainene în regim închis, a fost analizat la negocieri. A fost prezentat și și documentul ucrainean, care, este adevărat, a fost publicat încă înainte de negocieri, a precizat secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin. De aceea, după negocieri, șeful grupului de negociatori ai Rusiei, asistentul președintelui, Vladimir Medinski, a luat decizia de a publica textul versiunii ruse a memorandumului. Pună la luarea lui în discuție, scurgeri de informații în presă legate de textul rusesc nu au existat, a subliniat Peskov.
Întrebat de jurnaliști dacă Rusia este pregătită pentru un compromis măcar la unul dintre punctele memorandumului ucrainean, reprezentantul Kremlinului a declarat că este un subiect al procesului de negociere și nu poate fi dezbătut public.
Deocamdată, Kremlinul nu are în plan o convorbire telefonică între Putin și președintele SUA, Donald Trump, ”dar ea poate fi organizată destul de operativ”, a subliniat Peskov. La rândul său, șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a sosit la Washington pentru a relata echipei lui Trump despre rezultatele negocierilor cu Rusia. Întrebat dacă partea rusă va împărtăși americanilor rezultatele negocierilor, Peskov a menționat ”canalele de dialog cu partea americană” pe care le are Kremlinul, canale ce continuă să fie folosite pentru comunicare.
Oficialul rus a anunțat, totodată, că, în privința unui summit trilateral între Putin, Trump și Zelenski, nu ar trebui să existe așteptări în viitorul apropiat. Potrivit secretarului de presă, președintele rus a subliniat disponibilitatea sa pentru contacte la cel mai înalt nivel, dar a menționat că astfel de contacte ar trebui să fie rezultatul unor acorduri la nivel de experți.
A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene a avut loc pe 2 iunie la Istanbul. Părțile au făcut schimb de memorandumuri privind soluționarea conflictului. În urma discuțiilor, Medinski a anunțat că Rusia va preda Kievului cadavrele a 6.000 de soldați și ofițeri ucraineni decedați. Părțile au convenit, de asemenea, să facă schimb de soldați grav răniți, grav bolnavi și tineri militari sub 25 de ani. Vor fi schimbate cel puțin 1.000 de persoane de fiecare parte. Se așteaptă ca acest schimb de prizonieri să fie cel mai mare de la începutul conflictului ruso-ucrainean. În plus, Moscova a propus Kievului un armistițiu de două-trei zile pe anumite secțiuni ale frontului, pentru a putea fi strânse cadavrele soldaților morți.
1 Comment
Să sperăm că la viitoarele negocieri va fi mai bine? Speranța nu a salvat niciodată pe nimeni. Nu știu dacă Rusia are cu cine negocia, pentru că partea ucraineană nu cunoaște limbajul diplomatic și nici nu dorește o soluționare pașnică a conflictului. Nu e lăsată s-o facă. O doză de pesimism este necesară uneori pentru că ne face să fim mai vigilenți.