Hot News
De ce este în stare noul vechi avion Tu-22M3M
19/08
Festival internațional de artificii pe malurile râului Moscova
19/08

Dubinin: Rusia nu este ameninţată de default

În prezent, Rusia nu este sub nici o formă ameninţată de un default şi, în general, nu se poate face o paralelă între situaţia economică de acum a ţării şi cea din anii 1990, a declarat, într-un interviu pentru agenţia TASS, fostul şef al Băncii Centrale a Rusiei, Serghei Dubinin (22 noiembrie 1995 – 11 septembrie 1998).

„Nu avem o datorie de stat substanţială, mai ales pe termen scurt, internă. Nu suntem sub nici o formă ameninţaţi de default. Toată datoria suverană, inclusiv cea externă, este sub 20% din PIB. Şi este echilibrat ca valute. Un curs valutar fluctuant este un mijloc foarte bun, care nu promite plata datoriilor la un curs finanţat. Nimeni nu aşteaptă aşa ceva. Din acest punct de vedere, sistemul bancar este relativ stabil”, a spus Dubinin.

În urmă cu 20 de ani, în 17 august 1998, Rusia a declarat default tehnic la principalele tipuri de titluri valorice de stat, în valoare totală de aproximativ 72,7 miliarde de dolari. Una dintre principalele cauze ale crizei a fost scăderea preţului la petrol până la 9,1 dolari/baril. Potrivit calculelor Uniunii bancherilor din Moscova, pierderile suferite de economia Rusiei de pe urma crizei din august 1998 s-au cifrat la 96 miliarde de dolari. În 1998, Produsul Intern Brut al ţării a scăzut la 150 miliarde de dolari, datoria externă depăşind 200 de miliarde. În plus, inflaţia s-a triplat.

În opinia lui Dubinin, în 1998 economia rusă s-a confruntat cu o dureroasă „curăţire”, care mai apoi a condus la economia de piaţă, care funcţionează pa baza unui sistem bancar şi a pieţei financiare.

„Cu permisiunea dumneavoastră, voi cita un clasic contemporan. Joseph Alois Schumpeter a definit astfel de crize drept distrugeri creative. În ultimă instanţă, moare numai ce funcţionează prost. Aşa că în 1998 s-a produs curăţirea, când oamenii au înţeles şi au început să lucreze puţin altfel. Acum nu văd nici o asemănare cu ceea ce s-a întâmplat în anii 1990 în economie. Acum este o economie de piaţă normală, o piaţă financiară, un sistem bancar funcţional, domenii care nu existau înainte. Toate au apărut pe un teren curăţat. Chiar dacă acea curăţire a fost dureroasă”, a subliniat fostul şef al Băncii centrale a Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875077