Hot News
Dvorkovici este noul șef al FIDE
04/10
Putin: Trump nu este compromis
04/10

Guvernul pregătește un plan de renunțare la dolar

Guvernul Rusiei pregătește un proiect de dedolarizare a economiei naționale, scrie publicația The Bell, citând trei surse aproapiate discuțiilor. La dezbateri iau parte reprezentanți ai Băncii Centrale a Rusiei, ai VTB, dar și ai altor mari instituții bancare, dar și exportatori. Articolul a fost preluat de toată presa rusă.
Potrivit unuia dintre interlocutorii publicației menționate, proiectul guvernamental nu prevede măsuri restrictive sau interdicții. ”Nu se pune problema interzicerii operațiunilor în dolari”, a asigurat respectiva sursă, conform căreia accentul se va pune pe crearea de oportunități pentru alte valute naționale. Altă sursă susține că planul include, de asemenea, simplificarea controlului valutar și liberalizarea legislației valutare.
Scopul urmărit de guvern este de a transfera operațiunile contabile cu marii parteneri comerciali ai Rusiei – China și UE – în yuani și euro, și în ruble cu țările EURAZES. Pentru atingerea acestui deziderat se impun crearea unor mecanisme comode, care să permită mediului de afaceri, fără pierderi suplimentare, să realizeze tranzacții în orice valute, au explicat sursele The Bell. Printre aceste mecanisme se specifică formarea, la nivelul băncilor centrale, a unor instrumente care să ofere acces la lichiditațile în valuta altui stat, fără să fii obligat să o cumperi pe piețele financiare.
Potrivit The Bell, premierul Dmitri Medvedev ar intenționa să aprobe proiectul ”peste două-trei săptămâni”. Cotidianul RBK amintește, în context, că, la începutul lunii iulie, șeful VTB, Andrei Kostin, care se pronunță în favoarea dedolarizării economiei ruse, a declarat, cu prilejul unei întrevederi cu președintele Vladimir Putin, că specialiștii băncii sale au elaborat o propunere de creștere a folosirii rublei în operațiuni contabile internaționale. Tot atunci, Kostin l-a rugat pe șeful statului să susțină ideea și să ceară guvernului și Băncii centrale să analizeze propunerea VTB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875147