Hot News
Tratatul din 2003, mai actual ca niciodată
26/10
Casa Albă l-a invitat pe Putin la Washington
26/10

Patriarhia Română: în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina decid doar cele doua patriarhii aflate acum in criză

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a declarat pentru HotNews.ro că nu Patriarhia Română și nicio altă patriarhie, „în afară de cele două aflate momentan într-o criză de comunicare, decide în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina”.

Solicitat sa comenteze decizia Sfântului Sinod de a recomanda Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului și Patriarhiei Moscovei să ajungă împreună la o soluție la problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus: „Nu Patriarhia Romana sau o altă patriarhie, în afară de cele două aflate momentan într-o criză de comunicare, decide în problema autocefaliei BO din Ucraina”.

În context, Vasile Bănescu a pledat pentru „abținerea de la adâncirea tensiunilor, prin încercarea reciprocă de identificare a unor noi argumente, prin ascultarea tuturor părților interesate în mod firesc de problema dezbătută, prin reanimarea intenției sincere de reluare a dialogului, toate acestea în paradigma rugăciunii și a încrederii depline in „Dumnezeul păcii” care, doar El, ne poate sfinți in toate acțiunile noastre”.

Anterior, la finalul Sfântului Sinod, Patriarhatul Constantinopolului anunța „reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”. Biserica Ortodoxă Rusă a denunțat imediat decizia Patriarhiei de la Constantinopol drept „o catastrofă” și o „schismă”. „ În primul rând pentru sine și în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, Alexander Volkov, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti. „De fapt, putem califica ceea ce s-a întâmplat astăzi drept legalizarea unei schisme”, a continuat Volkov. „Patriarhia Constantinopolului a depăşit linia roşie”, a adăugat el. Ulterior, Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile euharistice cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091