Hot News
Emisiune specială, interviul cu domnul Ambasador Valeri Kuzmin, 6TV.RO
09/11
Peskov a evaluat posibilitatea normalizării relațiilor cu SUA
09/11

Ce șanse sunt ca SUA să repete soarta URSS

”Căderea Uniunii Sovietice a avut un efect pozitiv asupra țărilor din lagărul socialist, în timp ce căderea Statelor Unite i-ar putea afecta pe toți cei care fac acum parte din actualul sistem socio-economic”, a declarat pentru publicația ”Vzgliad” politologul Dmitri Abzalov, președintele Centrului pentru Comunicații Strategice.

Comentând scenariul descris de presă, potrivit căruia politica președintelui Donald Trump ar putea conduce la o prăbușire a SUA, după exemplul URSS, Abzalov crede nepotrivit să compari politica președintelui Donald Trump cu cea a președintelui URSS, Mihail Gorbaciov, care a condus la destrămarea Uniunii Sovietice. Expertul a explicata că, acum, SUA nu au o confruntare frontală bilaterală cu altă putere.

”În cazul lui Trump, poate fi vorba despre o aterizare a economiei anul viitor. Trebuie înțeles că eroziunea economiei nu va conduce în viitorul apropiat la o cădere a SUA. Mai ales că prăbușirea URSS a fost benefică pentru țările lagărului socialist, în timp ce o cădere a SUA îi poate afecta pe toți cei care fac parte din actualul sistem socio-economic”, este de părere analistul.

În opinia lui, marea întrebare nu este dacă Washington va decade din punct de vedere economic, ci dacă este pregătit să renunțe, treptat, la hegemonie, pentru că din motive demografice pozițiile SUA slăbesc deja. ”Cea mai mare parte a producției și, cel mai important – consumul se va muta în Asia de Sud-Est”, a subliniat el.

Abzalov consideră că marea problemă a lui Trump constă în faptul că el va începe să se bată cu toți, deși cu fiecare dintre jucători s-ar putea înțelege între patru ochi. ”În general, alegătorii americani vor ca pozițiile puternice ale țării să se convertească în bunăstarea lor. Un sistem care s-ar putea dovedi distrugător, pentru că înainte colaborarea cu partenerii se derula nu pe baza unei forțe dure”, a spus politologul, citat de ”Vzgliad”.

Dacă SUA vor continua să înăsprească sancțiunile și să ignore activ cerințele altor țări de a nu promova o astfel de politică, Washington va fi nevoit să cedeze poziții, așa cum s-a întâmplat în cazul Iranului, fie să-și apere dur revendicările, dar ”până la urmă se va confrunta cu o încălcare a regimului de sancțiuni”, a concluzionat analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097