Hot News
Sancțiuni ca moștenire
22/11
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XXII): Bucureștiul mă ia în brațe
22/11

Dacă prețul petrolului ar coborî la 35 de dolari/baril

Foto: TASS

Potrivit Băncii Centrale, în această situație, inflația ar putea crește brusc, dar explozia ei va fi de scurtă durată. Șefa băncii, Elvira Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu consideră posibil un scenariu de risc.

Vorbind în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, a enumerat trei scenarii de prognoză pentru politica monetară și de creditare. Scenariul de bază presupune o scădere a prețului la petrol, în 2020, până la 55 de dolari/baril. În acest caz, inflația se va accelera în 2019 până la 5-5,5%, pentru ca în 2020 să revină la valoarea țintă, de 4%.

Nabiullina crede că inflația va fi accelerată de un pachet de motive, respectiv deprecierea rublei și majorarea TVA, introdusă recent. Ultima va crește inflația cu aproximativ 1 punct procentual. Conform scenariului de bază, în 2019 PIB-ul ar putea acuza o încetinire până la 1,1-1,7%.
Scenariul cu nemodificarea prețurilor la petrol presupune menținerea lor la un nivel mediu anual de 75 dolari/baril. Traiectoria inflației va fi, în aceste circumstanțe, aceeași, deși ritmul de creștere a PIB va fi mai ridicat în 2019, de 1,5-2%.

Scenariul de risc are în vedere un preț al petrolului de 35 dolari/baril. ”Ceea ce nu înseamnă că, în opinia noastră, acest scenariu este posibil, dar noi trebuie să înțelegem cum vor evolua lucrurile într-un context negativ”, a explicat șefa Băncii Centrale a Rusiei. Dacă țițeiul se va prăbuși până la valoarea menționată, economia rusă va intra, după toate probabilitățile, în recesiune, dar în 2020 va reveni pe creștere, astfel că în 2021 ritmul va fi cel valabil pentru scenariul de bază.

”Nu este exclus un salt spectaculos al inflației, până la o valoare de două cifre – există necesitatea înăspririi politicii monetare și de creditare, dar efectul va fi de scurtă durată, iar noi avem instrumente pentru a face față”, a asiguat Nabiullina, citată de RBK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091