Hot News
Triunghiul scalen Moscova-Beijing-Washington nu trebuie forțat
04/12
Cum se pregătește Rusia pentru ieșirea SUA din INF
05/12

De ce a eșuat misiunea SUA în strâmtoarea Kerci?

Sistemul ”Krasuha-4”

Încă un comentariu extrem de interesant al expertului militar român Valentin VASILESCU pe care îl reproducem din publicația Voltairenet.org, cu acordul amabil al autorului. 

Operațiunea condusă de NATO și Israel în strâmtoarea Kerci, nu s-a limitat la incidentul care a fost dejucat de grănicerii și marinarii ruși. Valentin Vasilescu reamintește că dispozitivul rusesc de bruiaj al comunicațiilor și de comandă ale Alianței, deja funcțional într-o parte a Siriei și în Kaliningrad, este eficient în Marea Neagră. Prin urmare, NATO este orb și nu are acces la informațiile pe care încearcă să le obțină.

Este foarte probabil ca SUA să fi planificat incidentul din strâmtoarea Kerci, în coopereare cu Ucraina, pentru a încerca să penetreze A2/AD, creat de Rusia. Prin două avioane de recunoaștere americane : RC-135V ( seria 64-14841, indicativ JONAS 21 ) și RQ-4B ( seria 11-2047, indicativ FORTE10). Părerea mea este că misiunea SUA a eșuat. Dacă misiunea ar fi fost îndeplinită, SUA și aliații lor nu ar fi comentat în niciun fel incidentul din strâmtoarea Kerci.

Rusia a creat în jurul Crimeii o zonă de interdicție aeriană (A2/AD“bubble”). A2/AD împiedică accesul NATO în spațiul aerian al Crimeii și blochează libertatea de mișcare a marinei militare și a trupelor de uscat aliate. Dispozitivului complex rusesc care asigură A2/AD, se bazează pe echipamentele 1RL257 Krasuha-4 și R-330ZH Jitel. Până acum aceste echipamente au protejat foarte bine strâmtoarea Kerci împotriva sistemelor de luptă electronică (Electronic Warfare – EW) ale NATO. Mijloacele EW colectează informații în întreg spectru electronic (RWR / ESM / ELINT) și sprijină atacul aviației, marinei și a rachetelor NATO.

Echipamentul rusesc R-330ZH Jitel intră în rețelele de comunicații (de exemplu, stațiile de radio, telefonia mobilă și prin satelit) și bruiază selectiv recepția și emisia abonaților (ECM : electronic countermeasures). R 330ZH Jitel urmărește dialogul (emisia și recepția) dintre rețelele de sateliți de navigație NAVSTAR (GPS) și mijloacele aeriene de recunoaștere (RC-135V, RQ-4B). Simultan cu urmărirea, R 330ZH Jitel întrerupe prin bruiaj recepția și emisia platformelor aeriene de recunoaștere.

Echipamentul Krasuha-4 are ca principală misiune bruierea radarelor de la sol, a celor de pe nave și mai ales de pe următoarele categorii de aeronave :

Avioane de recunoaștere cu echipaj ( Gulfstream G550 israelian, Sentinel R1 britanic, RC-135V, P-8A Poseidon și E-8 americane ) și

Avioane de recunoaștere fără echipaj ( drone ) RQ-4B Global Hawk, MQ-1 Predator, americane.

Avioane de alarmare timpurie E-3 AWACS. Krasuha-4 mai bruiază și sateliții militari americani de recunoaștere radar Lacrosse și Onyx.

Întrucât eficiența maximă a echipamentelor R-330ZH Jitel și Krasuha-4 se obține într-un perimetru de 20-30 km, pentru acoperirea întregului dispozitiv de apărare rusesc al strâmtorii Kerci și a Crimeii, mai multe echipamente de acest tip au fost organizate într-o rețea permanentă. R-330ZH Jitel și Krasuha-4 creează în continuare, în Crimeea, un scut de invizibilitate impenetrabil pentru NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087