Hot News
Premierul Dmitri Medvedev, despre problemele economiei ruse
07/12
„Sokol-Echelon” bagă în sperieți pe americani
07/12

Lavrov despre destabilizarea Europei prin ”asimilarea” Balcanilor

Rusia este îngrijorată de eforturile tot mai mari depuse de NATO și de Uniunea Europeană pentru ”asimilarea” regiunii Balcanilor, ceea ce va conduce la apariția unor noi linii de demarcație și la destabilizarea Europei, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov într-un interviu acordat presei elene.

”Situația din Balcani ne îngrijorează. Vedem cum NATO și UE își intensifică eforturile pentru ”asimilarea” pe mai departe a regiunii. Țărilor din zonă li se cere în mod insistent să facă o alegere falsă: sau Moscova sau Washington și Bruxelles”.

În opinia lui Lavrov, astfel de acțiuni ”conduc la o destabilizare a arhitecturii de securitate în Europa, la o creștere a tensiunilor, la apariția unor noi linii de demarcație”. Ministrul a adăugat că regimul de protectorat din Bosnia și Herțegovina, păstrat grație funcției de Înalt reprezentant, împiedică dezvoltarea țării și îngreunează procesul de împăcare, ”deviind lucrurile de la îndeplinirea strictă a acordului de pace, deși Înaltul reprezentant este chemat să-i fie tutore”.

Șeful MAE rus a adăugat că înființarea de către Kosovo a ”forțelor armate” și introducere unor taxe vamale de 100% la mărfurile importate din Serbia și Bosnia și Herțegovina pun sub semnul întrebării reputația Uniunii Europene, a capacității ei de a-i determina pe kosovari să-și îndeplinească obligațiunile. ”În acest context, conducerea sârbă promovează o linie cât se poate de responsabilă. Președintele Serbiei, Alexandar Vucic a subliniat în repetate rânduri că speră în detensionarea situației: măsuri în oglindă Belgradul nu va aplica, pentru a nu agrava criza”.

”Principalul focar de instabilitate în Balcani rămâne Kosovo. Priștina nu numai că sabotează în mod deschis îndeplinirea înțelegerilor obținute cu medierea UE în dialogul cu Belgradul, dar întreprinde pași proprii provocatori. De mai bine de cinci ani și jumătate nu se face nimic pentru crearea Comunității municipalităților sârbe din Kosovo”, a apreciat Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126