Hot News
Kudrin: Guvernul renunță la privatizări
10/12
Laserul „Peresvet” a intrat în dotarea armatei (VIDEO)
10/12

Centenarul Alexandr Soljenițîn, peste 80 de evenimente dedicate marelui scriitor

Foto: TASS

În legătură cu aniversarea a 100 de ani de la nașterea scriitorului și filosofului Alexandr Soljenițîn, care este sărbătorită la 11 decembrie 2018, în Rusia, au loc peste 80 de evenimente. În urmă cu un an, președintele Vladimir Putin chiar a emis un decret special cu privire la sărbătorirea centenarului lui Soljenițîn. Aceste evenimente vizează studierea și promovarea operei lui Alexandr Soljenițîn și atragerea tinerilor spre moștenirea lui spirituală. Aproape jumătate din evenimente se desfășoară la Moscova și în capitala nordică, Sankt-Petersburg. Cealaltă parte, în orașe mari și mici.

Pe Soljenițîn îl cunoaște fiecare persoană educată din lume. Contribuția sa la demascarea regimului totalitar comunist este imensă. Creațiile lui artistice și documentare sunt zguduitoare. Organizatorii evenimentelor doresc ca această sărbătorire să rămână în memoria oamenilor.

Evenimentele centrale ale jubileului vor fi inaugurarea la Moscova a monumentului lui Soljenițîn, deschiderea muzeului memorial al scriitorului în centrul capitalei, deschiderea în Riazan, unde Soljenițîn era în exil, a filialei muzeului istoric și arhitectural Riazan, publicarea ediției științifică a cărții „Arhipelagul Gulag” și altele.


Monumentul lui Aleksandr Soljenițîn (sculptorul Andrei Kovalciuk) va fi inaugurat pe strada care îi poartă numele (fosta Bolșaia Kommunisticeskaia)

                                                             

Nu numai în Rusia, dar și în multe alte țări, sunt organizate expoziții, festivaluri, spectacole teatrale puse în scenă după operele scriitorului, evenimente științifice, educaționale și culturale.

Primul muzeu al lui Soljenițîn din Rusia s-a deschis deja în orajul Kislovodsk (Nordul Caucazului), locul nașterii marelui scriitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097