Hot News
Serghei Lavrov: Rusia nu va lupta cu Ucraina
18/12
Prof.dr. Valeri Alexeev: Avem o misiune înaltă comună
18/12

Economiștii au făcut bilanțul anului 2018

Pentru economia Rusiei, anul 2018 a fost unul bun chiar și în condiții de sancțiuni. Inflația nu a depășit 4%, rata șomajului este la cote scăzute, a declarat Katia Frenkel, șefa departamentului de analiză al companiei FinIst, special pentru Rossiiskaia Gazeta.

Făcând bilanțul anului 2018, interlocutoarea cotidianului a apreciat că, pe ansamblu, au fost 12 luni buni din punct de vedere economic. Inflația a fost planificată să fie menținută până la 4% și, într-adevăr, de la 1 ianuarie nu s-au înregistrat valori mai ridicate. Șomajul rămâne și el la cote joase. Iar ritmul economic se menține în jurul valorilor stabilite. Pentru 2018 a fost prognozat un ritm de creștere a PIB de 1,5-2%. În prima jumătate a anului, acest indicator a fost mai mic, dar în a doua jumătate a anului, indicele PIB s-a păstrat peste nivelul de 1,5%.
În pofida faptului că de două ori au fost introduse sancțiuni împotriva Rusiei, acest lucru nu a avut, în cazul economiei, decât un efect temporar. Pentru rublă însă, a fost un factor de scădere – într-un an, dolarul s-a apreciat cu 10 ruble, euro s-a scumpit cu 7 ruble.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a majorat dobânda cheie cu 0,25%, la 7,75%. Imediat, rubla s-a întărit, după care, în următoarele două ore, a cedat. La conferința de presă, șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina a declarat că astfel de oscilații nu pot fi calificate drept ”un ciclu de creștere a dobânzilor” și, mai mult, peste un an instituția nu exclude revenirea la o politică monetară și de creditare mai relaxată. După toate probabilitățile, rubla va continua să se deprecieze și în următoarele câteva zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875098