Hot News
Închisoarea Butîrka va fi închisă
17/12
Economiștii au făcut bilanțul anului 2018
18/12

Serghei Lavrov: Rusia nu va lupta cu Ucraina

Rusia nu va lupta cu Ucraina, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. ”Nu vom lupta cu Ucraina, vă promit”, a spus șeful diplomației de la Moscova, într-un interviu pentru ziarul ”Komsomolskaia Pravda”.

”Nu îmi pot imagina cum Rusia ar putea pleca la război cu Ucraina”, a subliniat Lavrov, apreciind că astfel de afirmații par ”manifestări de crize nervoase și slăbiciune”.

Pe de altă parte, Lavrov a afirmat că autoritățile de la Kiev planifică o provocare militară la granița cu Crimeea. ”În ultima decadă din decembrie președintele Petro Poroșenko planifică o provocare armată la granița cu Rusia, la granița cu Crimeea”, a spus șeful diplomației ruse.
Lavrov a subliniat că Rusia va răspunde Ucrainei la acțiunile provocatoare. ”Răspunsul nu va fi mai prejos. Este țara noastră, este frontiera noastră. Nu vom permite ca Poroșenko să încerce să-și apere, într-un fel sau altul, cum zice el, interesele și să încalce acele drepturi pe care populația din Crimeea le-a protejat în deplină conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat ministrul.

”Potrivit informațiilor noastre, operațiunea de provocare de la granița cu Crimeea, Poroșenko o dezbate cu protectorii lui occidentali. Este sfătuit să mențină acțiuni militare de mică intensitate pentru ca, în plan propagandistic, să se poate afirma că rușii atacă Ucraina, că rușii trebuie, prin urmare, supuși unor sancțiuni și mai severe, dar fără a duce acțiunile militare într-o fază dincolo de care ar urma riposte de amploare”.

Lavrov s-a declarat convins că provocările din partea Kievului vor continua. ”Serviciile noastre de resort depun toate eforturile necesare pentru ca asemenea excese să nu se întâmple”, a subliniat Lavrov.

În altă ordine de idei, șeful MAE rus a apreciat că Washington vede în Moscova și Beijng concurenți, indiferent de cine s-ar afla la putere în Statele Unite. El a amintit că, în timpul campaniei sale electorale, Donald Trump s-a pronunțat în favoarea îmbunătățirii relațiilor cu Moscova. ”Dar indiferent cine se pronunță pentru relații mai bune cu Rusia vede în noi concurenți, ca și în China, de altfel”, a spus Lavrov.
În opinia lui, campania rusofobă a Washingtonului nu a adus nimic, iar în ultimele săptămâni propagandiștii americani s-au luat de China, din care au făcut cel mai mare hacker, care aruncă în aer fundamentele societății americane”.

Potrivit șefului diplomației ruse, ”este trist când de dragul unor dispute de politică internă sunt sacrificate interesele comunității mondiale, stabilitatea strategică globală și securitatea internațională”. ”Dar suntem dispuși la dialog chiar și în aceste condiții”, a precizat Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875062