Hot News
Expert: NATO înțelege riscul primirii Ucrainei în Alianță
29/12
Cui va vinde Ucraina conductele ei de gaze
30/12

MAE consideră cerințele lui Merkel și Macron privind Marea Azov drept inacceptabile

Clădirea Ministerului de Externe al Rusiei în Piața Smolenskaia din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Ministerul rus de Externe a calificat ca inacceptabile cerințele Germaniei și Franței adresate Rusiei cu privire la Crimeea și Marea Azov. Instituția și-a exprimat regretul față de faptul că „Berlinul și Parisul acuză categoric Rusia de oarecare încălcări ale drepturilor omului în Crimeea, escaladarea tensiunilor din Marea Azov și Strâmtoarea Kerci și ne aduce cerințe inacceptabile”.

În acest mod, Ministerul rus de Externe a comentat declarația comună a cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron făcută în ziua de vineri. Încercările de a pune sub semnul întrebării statutul juridic al Crimeii și al Sevastopolului ca subiecți ai Federației Ruse sunt zadarnice, a subliniat MAE.

În plus, partea rusă continuă să asigure libertatea navigației în Strâmtoarea Kerci, în conformitate cu acordurile ruso-ucrainene, legislația rusă și standardele internaționale, a subliniat ministerul rus.

Ministerul de Externe a cerut Parisului și Berlinului să acorde atenție încălcării grave a drepturilor omului și a libertăților de care „Occidentul colectiv” este îngrijorat atât de mult. De exemplu, autoritățile ucrainene nu eliberează pe căpitanul navei ruse de pescuit „Nord”, iar începând cu august, tancul rusesc „Mecanic Pogodin” împreuna cu echipajul este reținut în portul Herson. Din mai, rămâne închis jurnalistul Kirill Vîșinski care este persecutat exclusiv pentru activitățile sale profesionale. Ministerul rus a cerut Germaniei și Franței să renunțe la „dublu standard”.

La 28 decembrie, Merkel și Macron au cerut eliberarea marinarilor ucraineni și stabilirea unei treceri libere și nestingherite a navelor prin Strâmtoarea Kerci.

Anterior, șeful Ministerului Apărării al Ucrainei, Stepan Poltorak, a declarat că navele militare ale țării vor continua să utilizeze Strâmtoarea Kerci pentru trecerea de la Marea Neagră la Marea Azov și înapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875085