Hot News
”Simptomul unei crize serioase”
10/01
China și Rusia au depășit un prag psihologic
10/01

Fiodor Lukianov: Războiul rece nu se va mai repeta

Analistul Fiodor Lukianov, director științific al Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”/ Foto: RIA Novosti

Fiodor Lukianov consideră că noii jucători vor să joace un rol independent în politică.

Criza din relațiile dintre Rusia și Statele Unite nu va conduce la un nou război rece, pentru că alți jucători de pe arena mondială nu se grăbesc să adere la vreuna dintre părți, ci doresc să joace un rol independent, a declarat pentru TASS directorul Fondului de Dezvoltare și Susținere a Clubului Valdai, Fiodor Lukianov, la închiderea ședinței itinerante a clubului în cadrul conferinței internaționale Raisina Dialogue (India).

”O confruntare structurală, de genul celei care a marcat epoca de după cel de-al Doilea Război mondial și până aproape de sfârșitul secolului al XX-lea, nu va mai fi”, a afirmat Lukianov, descriind perspectivele dezvoltării construcției internaționale. ”Cei care vorbesc despre război rece și încearcă să refacă această schemă, o fac numai pentru că omul are mereu tendința de a căuta explicații pe care le înțelege. Un mecanism care nu funcționează absolut deloc”.

În opinia lui Lukianov, scrie TASS, specificul situației actuale, spre deosebire de cea creată în timpul războiului rece, rezidă în faptul că noii jucători nu se grăbesc să decidă cu cine sunt – cu SUA, Rusia sau cu altcineva. Ei vor să joace un rol independent”, crede analistul.

Ideea sesiunii indiene a Valdai constă în încercarea de a înțelege din ce componente va fi construită noua ordine mondială. ”Brazilia, Iran, India, China, SUA, Rusia și țările europene – toate văd în mod diferit cum trebuie să arate lumea”, a spus el.

În același timp, expertul a afirmat că nu mai este posibilă existența și în continuare a sistemului care s-a format după destrămarea Uniunii Sovietice, când rolul principal pe arena mondială l-a jucat statele occidentale. ”Treptat, viziunea occidentală încetează să mai domine, iar noii jucători introduc viziunea lor despre ce înseamnă bine și ce înseamnă rău”, a continuat Lukianov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875208