Hot News
SUA au prins semnalul satelitului ”Spektr-R”
15/01
Părerea rușilor despre guvern
15/01

Tratat de pace. Lavrov despre disensiunile cu Japonia

Între Moscova și Tokyo se păstrează disensiuni substanțiale pe tema tratatului de pace, părțile convenind să lucreze pe baza Declarației din 1956, a anunțat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, la sfârșitul convorbirilor purtate cu omologul său nipon, Taro Kono.

”Se mențin divergențe substanțiale. Inițial, pozițiile au fost total opuse. Am mai spus-o. Dar voința politică a liderilor noștri de a normaliza pe deplin relațiile dintre Rusia și Japonia ne determină să intensificăm acest dialog”, a declarat Lavrov.

Ministrul a subliniat că Rusia și Japonia și-au confirmat disponibilitatea de a lucra pe baza Declarației din 1956, ”ceea ce înseamnă, înainte de toate, inflexibilitatea celui dintâi pas – recunoașterea de către Japonia a rezultatului celui de-al Doilea război mondial în totalitate, inclusiv suveranitatea Rusiei asupra insulelor Kurile”.

În același timp, Lavrov a subliniat că Rusia și Japonia înțeleg necesitatea unei îmbunătățiri radicale a relațiilor reciproce. Astfel, Moscova și Tokyo au convenit să elaboreze noi și ambițioase proiecte privind desfășurarea, împreună, a unor activități economice în Kurile.

În context, Lavrov a atras atenția părții nipone în legătură cu acțiunile SUA de dezvoltare a sistemelor de apărare aeriană pe teritoriul nipon și de militarizare a regiunii. ”Formal, SUA își justifică măsurile prin necesitatea neutralizării amenințării nucleare nord-coreene, cum spun ei. În realitate, sunt acțiuni care creează riscuri pentru securitatea Rusiei și a Chinei”, a adăugat Lavrov.

Agenția RIA Novosti notează că la Moscova se desfășoară prima rundă de convorbiri dintre Lavrov și Kono pe marginea tratatului de pace dintre Rusia și Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875186