Hot News
O nouă ordine mondială mai are de așteptat
15/01
Serbia: wahhabitul care punea la cale un atentat asupra lui Putin, arestat
16/01

Statele Unite sunt dezamăgite de întâlnirea cu Rusia cu privire la Tratatul INF

Lansarea rachetei balistice al complexului ”Iskander-M”

Statele Unite sunt dezamăgite de întâlnirea cu Rusia privind Tratatul de eliminare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF) care a avut loc la Geneva, a declarat subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor și securitatea internațională, Andrea Thompson.

„Reuniunea a fost dezamăgitoare pentru că este clar că Rusia continuă să încalce Tratatul și nu a fost gata să explice cum intenționează să revină la implementarea lui completă și verificabilă”, a afirmat Thompson într-un document difuzat de reprezentanța permanentă a SUA la ONU din Geneva.

Potrivit ei, mesajul SUA a fost clar: „Rusia trebuie să distrugă sistemul de rachete, care nu corespunde Tratatului”.
Thompson a promis, de asemenea, că delegația SUA va informa despre rezultatele discuțiilor pe aliații și partenerii săi, inclusiv pe linia NATO.

În ultimii ani, Moscova și Washingtonul și-au acuzat reciproc de încălcarea Tratatului privind rachetele cu raza medie și mai scurtă de acțiune. În octombrie, președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite intenționează să se retragă din Tratatul INF, iar secretarul de stat Mike Pompeo, ulterior, i-a acordat Moscovei două luni pentru a „reveni la împlinirea” Tratatului.

În același timp, autoritățile ruse au declarat în repetate rânduri că își respectă cu strictețe obligațiile și au remarcat că au întrebări adresate Statelor Unite. În special, despre desfășurarea în România și în Polonia a unor instalații capabile să lanseze rachete de croazieră de tip ”Tomahawk”.

Washingtonul, în schimb, pretinde că de încălcarea Tratatului este vinovată Moscova.

Printre altele, partea americană insistă ca Rusia să se renunțe la racheta 9M729 (SSC-8), a cărei raza de acțiune, în opinia Statelor Unite, încalcă prevederile Tratatului INF.

La Ministerul de Externe rus, aceste acuzații au fost numite nefondate și nu conforme cu realitate, subliniindu-se faptul că racheta 9M729 nu a fost dezvoltată sau testată pentru o depășire a limitei stabilite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875109