Hot News
Bulgaria se va alătura gazoductului care ocolește Ucraina
05/02
Roman Abramovici și Daria Jukova se ocupă de artă
05/02

Lavrov: În cazul INF, SUA nu au prezentat dovezi

Foto: RIA Novosti

Nici până astăzi, Washingtonul nu a prezentat Moscovei vreo dovadă care să demonstreze că, într-adevăr, Rusia a încălcat Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, vorbind la o conferință de specialitate.

Potrivit spuselor sale, Statele Unite încearcă, acum, să păstreze cu orice preț dominația lor pe piața mondială. ”Vedem cum, sistematic, se clatină bazele arhitecturii de securitate construită după al Doilea război mondial, cum se distrug cele mai importante acorduri din domeniul menținerii stabilității strategice”, a spus ministrul. ”Ultimul exemplu este în văzul tuturor: ieșirea unilaterală a SUA din INF sub un pretext inventat și nedovedit al unor presupuse încălcări de către Rusia a acestui tratat. Nu ne-a fost prezentată nici o dovadă”, a subliniat șeful diplomației de la Moscova.

În același timp, el a atras atenția că amplasarea pe teritoriul Japoniei a dispozitivelor sistemului global de apărare aeriană al SUA va veni în contradicție cu prevederile INF. ”În ceea ce privește INF și Insulele Kurile, există, desigur, o legătură, pentru că printre problemele pe care le avem cu vecinii noștri japonezi în domeniul securității este și cea privind desfășurarea pe teritoriul nipon a instalațiilor care intră în sistemul global de apărare anti-rachetă al SUA. Aceste dispozitive sunt similare celor dislocate deja de americani în România și vor fi amplasate și în Polonia. Este vorba de Mk-41”, a detaliat Lavrov.

El a explicat că, formal, această instalație se montează pentru lansarea anti-rachetelor, dar poate fi folosită inclusiv pentru lansarea unor rachete ofensive de croazieră, precum ”Tomahawk”, ceea ce înseamnă o încălcare flagrantă a INF. ”I-am avertizat pe colegii noștri japonezi când au ajuns la această înțelegere cu americanii, că va fi încălcat INF”, a precizat ministrul rus al afacerilor externe, citat de agenția TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875110