Hot News
De ce Putin acordă rar interviuri presei ruse
06/02
Conferința de presă cu ocazia Zilei Diplomatului Rus
07/02

Rusia nu va amplasa rachete în Belarus

Ambasadorul Mihail Babici, emisar special al președintelui rus pe probleme de colaborare economică și comercială cu Belarus/ Foto: tat.by

Rusia nu analizează posibilitatea desfășurării de rachete în Belarus ca răspus la ieșirea SUA din Tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), a declarat ambasadorul Mihail Babici, citat de agenția TASS.

În ceea ce privește amplasarea de rachete pe teritoriul Belarus, așa ceva nu se va întâmpla, desigur, pentru că nu este nevoie. Actuala configurație a grupării noastre militare comune permite rezolvarea oricăror probleme de natură militară pornind din punctele de dislocare unde se află mijloacele noastre de ripostă, fără să le deplasăm pe vreun alt teritoriu”, a precizat emisarul special al președintelui rus pe probleme de colaborare economică și comercială cu Belarus.

Între timp, comentând declarația președintelui SUA, Donald Trump, privind posibilitatea încheierii unui nou INF, ministrul rus al afacerilor externe a declarat că Moscova a spus deja tot ce avea de spus în privința Tratatului, inclusiv despre cauzele acțiunilor în oglindă la retragerea Washingtonului din acord.

”În ceea ce privește INF, am spus tot răspunzând acuzațiilor sonore ale SUA. Președintele Vladimir Putin a trasat poziția noastră: vom acționa în oglindă. Americanii și-au suspendat participarea la Tratat, noi am făcut la fel. Prin urmare, la epuizarea perioadei de șase luni conform notei oficiale a SUA de ieșire din INF, documentul va înceta să mai acționeze”, a spus Lavrov după o întrevedere cu omologul turkmen, Rașid Meredov.

”În privința unor viitoare negocieri – pe aceasta, dar și pe alte teme referitoare la stabilitatea strategică, control al armamentului, președintele Putin a expus și aici poziția noastră: nu sunt nereguli în inițiativele transmise de noi americanilor și, în general, colegilor occidentali din NATO, în legătură cu aceste chestiuni”, a adăugat Lavrov.

El a subliniat că Moscova a amintit în repetate rânduri despre aceste inițiative, chemând ”să fie demarate discuții și nu tergiversate, în special probleme care vizează posibilitatea prelungirii Tratatului privind armamentul ofensiv strategic”, care expiră în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875155