Hot News
Ambasadorul Valeri Kuzmin: Pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-române este necesară voința politică din ambele părți
08/02
Rusia și Iran renunță la dolar
08/02

Ambasadorul Valeri Kuzmin despre activitățile memoriale militare și falsificatorii istoriei

Anul acesta, se împlinesc 75 de ani de la eliberarea României de sub ocupația trupelor Germaniei naziste, de aceea nu este întâmplător faptul că ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, în cadrul conferinței de presă de ieri, a vobit și despre activitățile memoriale militare desfășurate atât în România, cât și în Rusia, făcând un bilanț al anului diplomatic 2018.

În acest context, el a subliniat: ”Ambasada a susținut în mod constant și va continua să activeze pentru a asigura condițiile ca eforturile celor care, în zilele noastre, falsifică istoria, în primul rând istoria celui de-al Doilea Război Mondial, să nu poată intoxica atmosfera relațiilor ruso-române, umbrind, printre altele, perspectivele dezvoltării unei cooperări pragmatice, reciproc avantajoase, bazate pe tradiții vechi de secole, de prietenie și bună vecinătate.”

”Poziția oficială a Rusiei pe acest set de teme, a mai spus șeful misiunii diplomatice ruse, a fost prezentată într-o scrisoare deschisă către redactorul-șef al ziarului ”Evenimentul Zilei” din data de 18 ianuarie a acestui an. Totodată, trebuie menționat faptul că și înainte de publicarea acestei scrisori și după aceasta, Ambasada a primit numeroase replici și reacții din partea cetățenilor români care și-au exprimat recunoștința față de ostașii Armatei sovietice pentru sacrificiul lor în luptele împotriva nazismului și a fascismului”.

Valeri Kuzmin a evocat, de asemenea, cuvintele Regelui Mihai I adresate Președintelui Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Mihail Kalinin, în martie 1945, în legătura cu transferul Transilvaniei de Nord de către guvernul sovietic către România: ”Îmi îndrept gândurile mele către luptătorii sovietici glorioși care și-au sacrificat viața pentru glia noastră sacră. Jertfele lor vor rămâne de neșters în memoria tuturor românilor, vor întări pentru totdeauna legăturile de prietenie dintre popoarele noastre”.

În această ordine de idei, ambasadorul rus a reamintit faptul că în luptele pentru eliberarea României de sub fasciști, au căzut peste 130 000 de soldați și ofițeri ai Armatei Sovietice, ”iar această cifră, a adăugat el, probabil, încă nu este una definitivă și completă”.

Conferința de presă a ambasadorului Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin a fost organizată cu ocazia ”Zilei Diplomatului din Rusia” (10 februarie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875074