Hot News
Ambasadorul Valeri Kuzmin despre activitățile memoriale militare și falsificatorii istoriei
08/02
Rusia îsi va consolida securitatea națională, fără a încălca prevederile Tratatului INF, declară ambasadorul rus Valeri Kuzmin
08/02

Rusia și Iran renunță la dolar

Foto> AP

Rusia și Iran, care au intrat pe noua listă de sancțiuni a Washingtonului, ca aliați ai Siriei, sunt gata să închidă definitiv ușa dolarului. După cum a declarat ambasadorul rus la Teheran, în operațiunile contabile reciproce bancnota americană nu va mai fi folosită. Numai rubla și rialul și, în cazuri speciale, euro.

În opinia diplomatului, structurile bancare ale celor două țări ”dispun de potențialul necesar pentru realizarea cu succes o obiectivului propus”. Totuși, a subliniat ambasadorul, este o misiune dificilă. În opinia lui, pentru Rusia, trecerea la valute naționale în contabilitatea reciprocă ”are o importanță vitală”.

Același proces a fost lansat de Moscova în relațiile cu India, China și Turcia. Iar Uniunea Europeană nu dorește să plătească în dolari pentru produsele ei. Experții sunt convinși: Iran și Rusia vor demonstra OPEC-ului că se poate și fără dolar, scrie agenția RIA Novosti.

Comentând informația, cotidianul RBK amintește, la rândul lui, că Germania, Rusia și Marea Britanie au creat un mecanism care permite companiilor europene să continue schimburile comerciale cu Iranul în condițiile sancțiunilor impuse de SUA. În acest scop, în 30 ianuarie, la Paris a fost înregistrată firma INSTEX SAS (Instrument pentru susținerea schimburilor comerciale), care va fi un fel de intermediar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875074