Hot News
Rusia și Iran renunță la dolar
08/02
Riabkov: Moscova ar putea reacționa pozitiv la ideea concretizată a noului Tratat INF
09/02

Rusia îsi va consolida securitatea națională, fără a încălca prevederile Tratatului INF, declară ambasadorul rus Valeri Kuzmin

Racheta pentru sistemul de aparare aeriană ”Iskander”/Foto: RIA Novosti

Rusia, prin vocea presedintelui Vladimir Putin, a declarat că nu va desfăsura in Europa rachetele interzise de Tratatul INF până când Washingtonul nu va face acest lucru, dar va lua imediat măsuri adecvate pentru a asigura securitatea națională a țării, fără a incălca prevederile Tratatului – a declarat ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Valeri Kuzmin, la conferinta de presă organizată cu prilejul Zilei Diplomatului din Rusia, la sediul Ambasadei.

Prezentând si comentând Comunicatul de presă cu privire la poziția Rusiei în legătură cu decizia SUA de a suspenda îndeplinirea obligațiilor ce îi revin în temeiul Tratatului privind eliminarea rachetelor de rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), ambasadorul Rusiei a subliniat că președintele Putin a declarat, la ședința din 2 februarie, cu ministrul de Externe, Lavrov si ministrul Apărării, Șoigu, că răspunsul Rusiei va fi unul de tip „oglindă”, atât în ceea ce privește suspendarea îndeplinirii obligațiilor care decurg din Tratat, cât și în desfășurarea activităților de cercetare și de inginerie experimentală. El a menționat că Tratatul INF interzice producția și testarea armelor cu baza la sol relevante, dar nu și activitățile de cercetare și de inginerie experimentală în acest domeniu. Președintele Putin a subliniat că Rusia nu va amplasa rachete cu rază medie și rază mai scurtă în Europa sau în alte regiuni ale lumii, atâta timp cât acolo nu vor fi amplasate arme americane din această clasă.

Încercarea SUA de a imputa Rusiei vina pentru eșecul Tratatului este neîntemeiată – a continuat ambasadorul rus. De ani de zile, Rusia a atras atenția în mod constant asupra problemei negocierilor substanțiale, dar americanii nu au susținut inițiativele in acest sens și continuă dezmembrarea sistemului internațional de securitate existent. Președintele Rusiei a însărcinat Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării să nu inițieze în această etapă negocieri pe această problematică „până când partenerii noștri vor deveni suficient de maturi pentru a purta cu noi un dialog egal și substanțial”.

Partea rusă respinge categoric afirmațiile lipsite de temei potrivit cărora Rusia nu ar fi respectat Tratatul INF. Totodată, se constată că Statele Unite nu au început să aplice măsuri necesare pentru a pune capăt propriilor încălcări ale obligațiilor care le revin prin Tratat. Note in aceasta problema au fost adresate Statelor Unite și altor părți la Tratatul INF: Belarus, Kazahstan și Ucraina.

Rusia a propus în mod repetat măsuri reciproce de transparență și acțiuni concrete menite să salveze acest acord, inclusiv dincolo de obligațiile noastre asumate prin Tratat, și anume, prezentarea și briefingul de presă al Ministerului Apărării al Rusiei pentru reprezentanții atașaților militari străini, în parcul „Patriot”, dedicate rachetei 9M729, la 23 ianuarie 2019, care au fost refuzate de Statele Unite și pe care aliații lor l-au ignorat în mod demonstrativ.

Suspendarea de către Rusia a obligațiilor care decurg din Tratatul INF – a explicat ambasadorul rus – se datorează numeroaselor încălcări ale Tratatului de către americani și refuzului lor sistematic de a răspunde revendicărilor Rusiei. Corporațiile americane din cadrul complexului militar-industrial au început să construiască capacități pentru producția de noi armamente și rachete cu mult înainte de anunțarea retragerii Statelor Unite de la INF. Din 1999, americanii au început să utilizeze în mod abuziv, pe scară largă, în testările, declarate drept anti-rachete, rachete-ținte balistice cu caracteristici similare ale rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune. Aceasta oferă SUA posibilitatea de a menține și dezvolta potențialul tehnologic corespunzător și, în aceeași măsură, de a perfecționa aspecte ale utilizării de luptă a rachetelor balistice, interzise prin Tratatul INF. De la începutul anilor 2000, Statele Unite utilizează drone (aparate de zbor fără pilot) de atac capabile să rezolve aceleași sarcini ca și rachetele cu rază medie și rază mai scurtă de acțiune. În plus, dronele de impact americane se conformează pe deplin definiției termenului de „rachetă de croazieră cu bază la sol” care figurează în Tratat. Din 2014, SUA desfăsoară în România și în Polonia la sol lansatoare universale MK-41 din sistemul de apărare anti-rachetă Aegis Ashor. Complexe similare de producție americană vor fi amplasate și in Japonia. Lansatoarele MK-41 permit exploatarea de luptă de la sol a rachetelor de croazieră cu rază medie de acțiune ”Tomahawk” și a altor arme de asalt, iar desfășurarea lor pe uscat încalcă în mod direct Tratatul.

Ca răspuns la pașii SUA, Rusia a planificat, deocamdată doar în faza de cercetare, lucrările pentru crearea unor complexe terestre de rachete balistice hipersonice cu rază medie și mai scurtă de acțiune și pentru utilizarea lansatoarelor cu bază navală pentru rachetele „Calibr” în varianta terestră. Aceste studii, spre deosebire de acțiunile Washingtonului, nu fac obiectul dispozițiilor Tratatului – a precizat vorbitorul.
În același timp – a spus în continuare ambasadorul Rusiei – Statele Unite au lansat în urmă cu peste un an cercetări practice privind rachetele cu rază medie de acțiune și, de mai mulți ani, implementează desfășurarea la sol a lansatoarelor navale MK-41 ca parte a complexelor Aegis Ashor, fapt ce permite o încălcare directă a Tratatului.

Sunt fapte care confirmă clar că Washingtonul a planificat de mult timp să se retragă din Tratat pentru a putea folosi o gamă nelimitată de instrumente militare pentru proiectarea pe scară largă a forței și a exercita presiune militara și politică asupra tuturor oponenților-cheie geopolitici ai SUA în regiunile de importanță strategică, a apreciat diplomatul rus, care a continuat: “Din păcate, respingerea fermă a activității diplomatice minuțioase și a deciziilor generate de negocieri a devenit astăzi caracteristică pentru Statele Unite, care reacționează tot mai nervos și vilent la pierderea treptată a poziției lor dominante în lumea policentrică emergentă”.

Preocuparea Rusiei – a menționat ambasadorul – nu se limitează doar la creșterea rapidă a riscurilor pentru securitatea regională și globală. “Nu o să putem ignora desfășurarea potențială a noilor rachete americane în teritorii din care ele vor fi o amenințare pentru Rusia și aliații săi. În cazul unor astfel de desfășurări, americanii vor avea un potențial suplimentar semnificativ, care le va permite să lovească obiective în adâncul Rusiei.”

In încheiere, ambasadorul V. Kuzmin a subliniat: “Având în vedere realitățile actuale, suntem profund convinși că distrugerea unuia dintre mecanismele principale de control al armamentului ar fi fundamental contraproductivă. Prin urmare, Rusia, în ciuda faptului că este gata să întreprindă măsuri de reacție pentru a asigura securitatea sa, este, ca și înainte, deschisă dialogului pentru a menține viabilitatea Tratatului INF, care este de o importanță capitală pentru susținerea stabilității strategice și regionale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108