Hot News
Rusia îsi va consolida securitatea națională, fără a încălca prevederile Tratatului INF, declară ambasadorul rus Valeri Kuzmin
08/02
Mendeleev, un geniu complet! Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
09/02

Riabkov: Moscova ar putea reacționa pozitiv la ideea concretizată a noului Tratat INF

Foto: TASS

Moscova prognozează că partea americană va trece la măsuri severe pentru descurajarea militară a Rusiei, a declarat la o conferință de presă vice-ministrul rus de externe, Serghei Riabkov, citat de agenția TASS.

”Trebuie pornit de la premisa că vor exista acțiuni de descurajare militară a Rusiei, unele foarte aspre”, a spus diplomatul. ”Vom reacționa la ele în regim de răspuns”, a adăugat el.

Totodată, Riabkov a subliniat că Rusia nu va iniția nici un fel de măsuri. ”Dar colegii care acum se gândesc cum să facă Rusia mai vulnerabilă, trebuie să țină cont de toate aspectele”, a menționat vice-ministrul.

”Am urmărit, desigur, declarația președintelui Statelor Unite privind posibilitatea încheierii unui nou tratat care să fie semnat într-o cameră frumoasă și care să includă în calitate de participanți și alte state. Așteptăm cu interes concretizarea acestei propuneri detaliată pe hârtie sau în alte modalități sub forma unor scheme conceptuale pentru agenda de lucru a negocierilor de acest tip”.

Poate că Rusia va reacționa pozitiv la propunerea SUA de a încheia unul nou acord INF, a apreciat Riabkov.

”Când colegii americani se vor maturiza pentru a ne transmite ceva în plan practic, noi vom analiza totul cu interes și, sper, într-o notă pozitivă. Deocamdată, nu am văzut nimic altceva decât propunerea de a încheia un nou tratat într-o cameră frumoasă. O propunere pe care, firește, o salutăm”.

Rusia este deschisă la un dialog constructiv cu Statele Unite, dacă Washingtonul își va revizui linia distructivă legată de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, INF. În condițiile noilor amenințări create de Washington, noi vom adopta toate măsurile care se impun pentru asigurarea propriei securități. Dar, dacă SUA își vor regândi comportamentul și vor reveni la respectarea INF, Rusia este deschisă la un dialog consistent”, a insistat Riabkov.

În opinia lui, țările care dețin arme interzise de INF nu sunt interesate ca documentul să capete caracter multilateral și universal. ”Chiar noi am sugerat acest lucru, iar SUA au susținut ideea în prima jumătate a anilor 2000. Dar statele care dispun de un potențial de rachete mai însemnat pe segmentul razei de acțiune interzise de tratat, nu s-au arătat prea încântate și nici acum nu manifestă un interes demn de luat în seamă”, a spus diplomatul rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875040