Hot News
Ce va face Putin la pensie
13/02
Expert: Un scenariu demn de vremurile războiului rece
14/02

SUA acuzate de amestec în situația electorală din Moldova

Foto: bloknot-moldova.md

Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat că ingerința în treburile interne ale statelor străine a devenit deja un brand de politică externă a Washingtonului.

SUA încearcă să se amestece în treburile interne ale Moldovei, unde pe 24 februarie se vor desfășura alegeri parlamentare, se spune într-un comunicat al MAE, preluat de agenția TASS.

”Ingerința în treburile interne ale statelor străine a devenit de mult un brand de politică externă a Washingtonului. Astăzi, acest lucru se manifestă în mod evident în Venezuela, unde SUA încearcă, de fapt, să organizeze o lovitură de stat. În același serial se înscrie ocupația de către americani a unei părți a teritoriului Siriei după tentativele nefericite de a înlătura guvernul legal de la Damasc. (…) O soartă similară pare că se pregătește și pentru Moldova”, a subliniat comunicatul diplomației ruse.

Potrivit documentului, această senzație se creează în legătură cu atitudinea ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck Hogan. ”Imediat după instalarea în funcție, în toamna anului trecut, el a devenit un participant activ în procesele interne din Moldova. În public, el susține anumiți politicieni împotriva altora, face recomandări privind modul de organizare a alegerilor parlamentare”, a explicat, în comunicatul său, Ministerul rus de Externe.

În plus, se estimează în document, dacă alegerile au fost sau nu democratice americanii ”intenționează să stabilească aceasta în funcție de cine va învinge”. ”Dacă învingătorul nu va fi pe gustul Washingtonului, pe moldoveni îi paște pericolul ruperii relațiilor cu Occidentul și chiar o repetare a maidanului ucrainean”. ”Nu ne-am dori deloc ca Moldova să devină alt teren pentru experimente iresponsabile precum cele care au distrus Irakul și Libia, care au aruncat Siria și Ucraina într-un păienjeniș de conflicte sângeroase”, a estimat diplomația rusă.

MAE rus și-a exprimat convingerea că poporul Moldovei va putea alege singur la viitoarele alegeri parlamentare, ”fără sfaturi de la Washington, care, după cum demonstrează trista experiență internațională, se ghidează exclusiv după ambiții geopolitice strict personale, ignorând interesele naționale ale altor state”.

Alegerile parlamentare din Moldova au fost stabilite pentru 24 februarie. Aproape toate sondajele de opinie îi indică drept învingători pe socialiști, pentru care sunt dispuși să voteze jumătate dintre alegătorii deciși. Împreună cu ei, în parlament ar mai intra încă două forțe politice – Partidul Democrat care în prezent controlează guvernul, dar și blocul electoral ”Acum”, format de partidele din opoziția de dreapta, Partidul Acțiunii și Solidarității și Platforma Onoare și Adevăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875054