Hot News
Îndemnul Ministerului Economiei către populație
18/02
Unde se trăiește cel mai bine în Rusia
19/02

Normele UE lasă Nord Stream-2 pe jumătate gol

Gazoductul Nord Stream-2 ar putea rămâne neîncărcat la capacitate maximă pentru cel puțin primii ani de exploatare, scrie cotidianul Kommersant.

Ziarul notează că aceste riscuri au apărut din cauza modificărilor aduse la Directiva europeană privind gazele naturale, conform cărora acordul de scoatere a proiectului de sub incidența normelor impuse de document trebuie să vină atât din partea Comisei Europene, cât și a comitetului reprezentanților tuturor țărilor UE. Motiv pentru care procedura va fi de lungă durată și complicată.

Kommersant amintește că săptămâna trecută, amendamentele au fost convenite de reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European. Pentru miercuri normele vor fi supune unei noi analize. Modificările au scopul de a extinde acțiunea Directivei mai sus menționate și asupra gazoductului Nord Stream-2.

În practică, asta înseamnă că gazoductul trebuie să devină independent de Gazprom ca operator (în prezent conducta se află în proporție de 100% sub monopolul Nord Stream-2 AG). În plus, terțe părți trebuie să obțină acces la capacitățile gazoductului.

Kommersant notează că, dacă în privința creării unui operator independent lucrurile sunt destul de simple, al doilea punct nu poate fi realizat, pentru că gazul pompat la capătul din Rusia al conductei poate fi furnizat doar de Gazprom. De aceea, Comisia Europeană ar putea permite folosirea gazoductului doar pe jumătate, lăsând cealaltă jumătate pentru eventuale ”terțe părți”.

Conform amendamentelor, Germania poate încheia cu Rusia un acord interguvernamental privind exceptarea de la directivă. Procesul reclamă colaborarea cu Comisia Europeană în două etape: mai întâi, executivul UE trebuie să aprobe demararea negocierilor, după care semnarea noului acord.

Comisia Europeană are obligația de a lua o decizie în termen de 90 de zile, dar ar putea tergiversa lucrurile, cerând informații suplimentare.
Potrivit Kommersant, decizia finală pentru acordarea permisiunilor va fi adoptată cu majoritate simplă în cadrul unei proceduri consultative cu țările membre UE. Ceea ce înseamnă că Berlinul trebuie să obțină susținerea altor state UE pentru a reuși să facă o excepție din Nord Stream-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875000