Hot News
Trucul Rusiei cu ”desfășurarea” avioanelor Tu-22M3 în Crimeea
24/03
Fiodor Koniuhov a suportat o furtună de gradul 12, în Pacific
24/03

Ministerul rus de Externe: o rușine de neșters va rămâne pentru totdeauna pe reputația NATO

Martie 1999. Podul din Belgrad distrus de avioanele NATO/ Asemenea imagini demonstrează cel mai bine ”caracterul defensiv” al Alianței Nord-Atlantice/ Foto: TASS

Ministerul rus de Externe a calificat bombardamentele asupra Iugoslaviei, de către țările NATO în 1999, drept ”o rușine de neșters”. Potrivit instituției diplomatice, acestea vor rămâne pentru totdeauna o pată pe reputația NATO și nu va fi eliminată de implicarea sporită a țărilor din regiune în alianță. În același timp, problema Kosovo nu a fost rezolvată. Alianța Nord-Atlantică a încălcat grav normele dreptului internațional consacrate de Carta ONU, transmite RIA Novosti.

Deputatul Dumei de Stat, Evgheni Primakov, consideră că țările NATO trebuie să răspundă în fața Tribunalul Internațional de la Haga și să plătească sârbilor o contribuție reparatorie.

Primakov și delegația rusă se află la conferința internațională de la Belgrad. Conferința este dedicată aniversării a 20 de ani de la bombardarea Iugoslaviei, când mii de oameni au avut de suferit. Potrivit lui Primakov, atunci fiecărui sârb i-au revenit câte 2 kilograme de fier din bombele și obuzele aruncate asupra teritoriilor din Iugoslavia.

Generalul-colonel Vladimir Lazarevici a adăugat că actuala cooperare cu NATO este dificilă pentru veteranii armatei sârbe, dar acest lucru se face pentru țară. Mulți dintre tovarășii săi au murit ca urmare bolilor cauzate de radiații, iar experții consideră că folosirea de arme radioactive împotriva Iugoslaviei a dus la o tragedie mai mare decât cea de la Hiroshima.

Sarah Wagenknecht, liderul fracțiunii Partidului de Stânga German din Bundestag, a criticat intervenția NATO în conflictul iugoslav din 1999 și a cerut guvernului german să promoveze o politică externă independentă de America. Potrivit ei, politica externă a SUA este prea agresivă, scrie TASS.

Bombardamentele NATO, care au fost efectuate în pofida poziției Consiliului de Securitate al ONU, au continuat în perioada 24 martie – 10 iunie 1999. Numărul exact al victimelor este necunoscut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091