Hot News
Plan de încetare a războiului din Ucraina
09/04
Corneliu Vlad: Va redeveni spațiul pontic “mare inospitalieră”?
09/04

Rusia este pregătită să iasă din Consiliul Europei?

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland/ Foto: RIA Novosti

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a indicat două evenimente care, în opinia lui, ”pot să zguduie, cu adevărat, Europa”. Este vorba de Brexit și de consecințele unei eventuale retrageri a Rusiei din Consiliul Europei.

”Cred că mulți sunt cei care nu sunt capabili să-și imagineze ce șoc ar putea fi pentru Europa, dacă vom primi, concomitent și Brexit și Ruxit. Deși s-ar putea întâmpla”, a spus Jagland, citat de cotidianul ”Izvestia”.

În opinia lui, o importantă piatră de încercare vor fi alegerile din iunie, pentru noul secretar general al Consiliului Europei.
Privată în continuare de dreptul de a vota, Rusia ar putea decide retragerea din organizație, consideră Jagland.

În cazul în care Moscova se va retrage din organizație, acest lucru va deveni un insucces pentru cei 147 de milioane de ruși, care, din această cauză, nu se vor mai putea adresa la Curtea Europeană pentru apărarea drepturilor lor, notează, pe de altă parte, cotidianul RBK.
Consiliul Europei, subliniază Jagland, este singurul loc unde Rusia este legată de Europa în plan juridic ”Dacă Moscova va părăsi Consiliul, vom vedea o altă Rusie. Vom avea o nouă linie de delimitare în Europa”, a constatat șeful organizației.

Pentru a evita acest scenariu, Moscova ar trebui, în opinia oficialului european, să-și recupereze drepturile ei de vot în Consiliul Europei, în pofida conflictului din Ucraina care continuă.

Conform regulilor organizației, Rusia ar putea fi exclusă din Consiliul Europei în iunie, când se împlinesc doi ani de când Moscova, în semn de protest împotriva suspendării dreptului ei de vot în adunarea parlamentară în 2014, a refuzat, din 2015, să-și achite contribuția.

La 5 aprilie, Jagland s-a pronunțat în favoarea restabilirii drepturilor delegației Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În opinia lui, acest lucru va contribui la reducerea tensiunilor pe continent și la întărirea  întregii organizații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875153