Hot News
Corneliu Vlad: Cunoașterea reciprocă, premisă a bunelor relații româno-ruse
23/04
Vladimir Putin: O nouă dezvoltare a marinei militare
24/04

Gelu Voican Voiculescu, despre vocația poporului rus

Gelu Voican Voiculescu, director al Institutului Revoluției Române Foto: Vesti din Rusia

”Adeziunea poporului rus la ortodoxie e atât de puternică, încât regimul comunist, care a existat în Uniunea Sovietică, în toată lui perioadă nefastă, n-a reușit să atenueze vocația Rusiei în lumea creștin-ortodoxă. Eu cred într-o misiune a poporului rus, a Maicii Rusii. Din acest punct de vedere, Occidentul este putred, America, de asemenea”, a spus directorul Institutului Revoluției Române, Gelu Voican Voiculescu, prezent la comunicarea cu tema: ”Între nostalgie și aprecierea critică a realităților sovietice în literatura rusă contemporană” susținută de prof.univ.dr. Antoaneta Olteanu la Centru de Studii Ruse și Sovietice ”Florin Constantiniu”, de pe lângă Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului.

”Într-o viziune eshatologică, a continuat Voican Voiculescu, legată de sfârșitul de ciclu în care va dispărea o lume; în această lume – nu e vorba de sfârșitul cataclismic al lumii – Rusia a rămas singura nădejde! Poporul rus, Rusia profundă, Rusia creștin-ortodoxă are o misiune salvatoare pentru omenire, fiindcă, în rest, nu știu din partea cui ar putea veni…

Se poate vorbi despre triumful ortodoxiei, pentru că puterea comunistă n-a reușit să șteargă credința rusului de rând, în pofida faptului că sute de biserici au fost dărâmate, alte sute transformate în depozite și așa mai departe. Poporul rus e profund mistic și acuma. Sunt convins de mesianismul rus. La sfârșitul timpurilor, Rusia se va manifesta în deplin acord cu ortodoxia. În vremurile de azi, când regimul comunist a dispărut din Rusia, cu atât mai mult Biserica Rusă a revenit la adevărata ei vocație”.

Cu ocazia comunicării susmenționate, la CSRS, a avut loc și prezentarea celor două volume ale Antoanetei Olteanu, ”Sovietland. Utopia eșuată” și ”Sovietland. Țara GULAG-ului”, apărute la editura ”Cetatea de Scaun”.

Foto: Vesti din Rusia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875075